Φαν των κρυπτονομισμάτων ο Σούνακ – Ήρθε η ώρα του Britcoin;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαν των κρυπτονομισμάτων ο Σούνακ – Ήρθε η ώρα του Britcoin;
Ο Σούνακ θέλει να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε hub κρυπτονομισμάτων και τεχνολογίας blockchain.

Ένθερμος υποστηρικτής της αγοράς κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, γεγονός στο οποίο ποντάρουν πλέον βρετανικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων και επενδυτές.

Αν και ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον γόρδιο δεσμό της ολικής επαναφοράς της βρετανικής οικονομίας μετά το μίνι-κραχ που επέφεραν οι νεόθατσερικές πολιτικές του διδύμου Τρας – Κουαρτένγκ, πληθαίνουν οι φωνές στην αγορά κρυπτονομισμάτων που περιμένουν να δουν την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τον κλάδο.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022, είχε ζητήσει ως υπουργός Οικονομικών από το νομισματοκοπείο της Γηραιάς Αλβιώνας να δημιουργήσει ως το καλοκαίρι επίσημο βρετανικό NFT, δηλαδή ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας για αντικείμενα όπως έργα τέχνης ή άβαταρ ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Το τότε αίτημα του ήταν κομμάτι του σχεδιασμού του ως τσάρος της βρετανικής οικονομίας να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «ηγέτη» στην αγορά κρυπτονομισμάτων, λειτουργώντας σαν hub. Μάλιστα είχε τότε ανακοινώσει σειρά μέτρων που θα στήριζαν το όραμα του Σούνακ όπως μεταξύ άλλων να εισάγει stablecoins εντός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ηλεκτρονικών πληρωμών της χώρας, να προχωρήσει σε διεθνείς διαβουλεύσεις για τις συναλλαγές σε μη σταθερά κρυπτονομίσματα, να ιδρύσει ειδική «ομάδα κρούσης» υπουργών και θεσμικών παραγόντων με έμφαση στα κρυπτονομίσματα, να γίνει μελέτη κατά πόσο η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έκδοση χρεογράφων. Τον Ιούνιο είχε επαναλάβει τη δέσμευση του να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον προορισμό επιλογής για κρυπτονομίσματα και τεχνολογία blockchain.

Ωστόσο οι πολιτικές αναταραχές που σημάδεψαν την χώρα τους τελευταίους μήνες «πάγωσαν» τις όποιες κινήσεις. Παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το cnbc, θεωρούν πως τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain αποτελούν τον τρόπο για να ενισχυθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Λονδίνου μετά τις συνέπειες τους Brexit.

Ήρθε η ώρα του Britcoin;

Ο δρόμος για να το πετύχει είναι να μπορέσει ο Σούνακ να εναρμονίσει τις προσπάθειες διαφορετικών βρετανικών υπηρεσιών να ρυθμίσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων, κινούμενος στο ίδιο μονοπάτι που βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη βρετανική αγορά κρυπτονομισμάτων με το να στηρίξει τη διερευνητική προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος. Μάλιστα από την άνοιξη του 2021 το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκινήσει διαυπηρεσιακή ομάδα με την Τράπεζα της Αγγλίας για τη δημιουργία ενός token που θα αναγνωριζόταν ως ισάξιο της βρετανικής λίρας, γνωστό και ως Britcoin.

To Britcoin δεν θα έχει σχέση με το διασημότερο κρυπτονόμισμα της αγοράς Bitcoin, καθώς το βρετανικό token θα είναι σταθερό και κεντροποιημένο. Αξίζει να σημειωθεί πως και άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η Fed εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας δικών τους token. Ωστόσο τους έχει προλάβει η Κίνα, με τη δική της ψηφιακή εκδοχή του γουάν να χρησιμοποιείται πιλοτικά σε περιφέρειες της χώρας.

Τέλος, το βασικό που φαίνεται να ζητούν οι επενδυτές από τον Σούνακ σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι ξεκάθαρη στάση και διαύγεια, με το νόμο για τη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς να βρίσκεται προς διαβούλευση στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Έντονη κριτική δέχεται η ΥΠΕΣ για τα σχόλια περί «εισβολής» των αιτούντων άσυλο στη χώρα

«Κραχ» στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022 – Έχασαν αξία άνω του 1,9 τρισ. δολαρίων σε δέκα μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider