Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένη η ζήτηση στην ελληνική αγορά - Πώς κινούνται οι τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένη η ζήτηση στην ελληνική αγορά - Πώς κινούνται οι τιμές
Αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφει το πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι ακόμη οι Έλληνες δεν έχουν ανάψει τα καλοριφέρ.

Αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφει το πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι ακόμη οι Έλληνες δεν έχουν ανάψει τα καλοριφέρ. Υπό το φόβο νέας αύξησης των τιμών και με βασικό κίνητρο τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων και κρατική την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευθούν κάποιες πρώτες ποσότητες με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 28%-30%, γεγονός που εξηγείται από τα κίνητρα που δίνουν οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση αλλά και από τα περιορισμένα επίπεδα αποθεματοποίησης κατά το τέλος της περυσινής σεζόν.

Η μέση πανελλαδική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,396 ευρώ το λίτρο ενώ η μέση τιμή στην Αττική στα 1,362 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν περιοχές όπου η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 1,4 όπως π.χ στη Λέσβο, στην Πρέβεζα και τα 1,5 ευρώ το λίτρο όπως π.χ στις Κυκλάδες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Insider.gr πηγή της αγοράς, αυτές τις ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν μια μικρή αποκλιμάκωση ως αποτέλεσμα της προηγούμενης πτωτικής πορείας της διεθνούς τιμής του Brent αλλά η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το πως θα κινηθεί η διεθνής τιμή τις επόμενες ημέρες (την Παρασκευή το πετρέλαιο κινήθηκε κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι, ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών).

Πάντως, μια έρευνα αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε συμφέρουσες αγορές καθώς στην Αττική, υπάρχουν και πρατήρια που πωλούν κοντά στα 1,28-1,29 ευρώ το λίτρο. Οι εκπτώσεις και τα bonus στις αγορές με πιστωτική μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ενώ οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν αναγγείλει εκπτωτικά ή άλλα προγράμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για το εάν οι προσφορές θα συνεχιστούν και πέραν του διαστήματος που είχαν αρχικά εξαγγείλει.

Αναμένοντας το επίδομα θέρμανσης

Διευκόλυνση για 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους θα αποτελέσει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης η οποία θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.

Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος προβλέπεται η χορήγηση διπλάσιου ποσού για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα).

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε ο χορός των εκπτώσεων και των επιδομάτων – Τι θα κρίνει τη ζήτηση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμβαίνει τελικά με τις εκπτώσεις και τα επιδόματα – Πόσο συμφέρει σε σχέση με το φυσικό αέριο

Επίδομα θέρμανσης: 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν 500 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider