Γερμανία: Διάψευση των προβλέψεων με απροσδόκητη ανάπτυξη τριμήνου αν και με τιμές σε υψηλό 70ετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Διάψευση των προβλέψεων με απροσδόκητη ανάπτυξη τριμήνου αν και με τιμές σε υψηλό 70ετίας
Στην τελευταία της εκτίμηση, η κυβέρνηση προέβλεψε επικείμενη ύφεση στη Γερμανία, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,4% το επόμενο έτος.

Τελευταία ενημέρωση 15:25

Απροσδόκητη ανάπτυξη σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέκρουσε την απειλή της ύφεσης προς το παρόν, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για την ενέργεια.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, με δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει συρρίκνωση 0,2%.

«Η γερμανική οικονομία… συνέχισε να διατηρεί τη θέση της παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες με τη συνεχιζόμενη πανδημία της COVID, τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, την αύξηση των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,8%.

Στην τελευταία της εκτίμηση, η κυβέρνηση προέβλεψε επικείμενη ύφεση στη Γερμανία, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,4% το επόμενο έτος.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας επιταχύνθηκε ξανά τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 1951, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτήαυξήθηκε 10,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, μετρούμενος με εθνικά πρότυπα, από 10% τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,1%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 11,6% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 10,9%.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά και είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, ανέφερε η Destatis. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 43,0% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης πάνω από το μέσο όρο, σημειώνοντας αύξηση 20,3% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 1,1% με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,6% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Πενιχρή ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο με τον πληθωρισμό σε νέα ιστορικά υψηλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider