«Πυρά» Μελόνι κατά ΕΚΤ για την αύξηση επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρά» Μελόνι κατά ΕΚΤ για την αύξηση επιτοκίων
Επίθεση στην ΕΚΤ εξαπέλυσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Η Τζόρτζια Μελόνι στην πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέκρινε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ με τα «βέλη» της να στρέφονται κατά της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η απόφαση για αύξηση του κόστους δανεισμού «θεωρείται από πολλούς ως μια βιαστική επιλογή, η οποία κινδυνεύει να επηρεάσει την τραπεζική πίστωση σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός την Τρίτη στη Ρώμη.

«Αυτό επιδεινώνεται από την απόφαση που έχει ήδη λάβει η κεντρική τράπεζα να τερματίσει, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2022, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στην ανοιχτή αγορά, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στα κράτη μέλη που έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε σύμφωνα με το Βloomberg.

Η αναφορά της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες, ισχύει ιδιαίτερα για την Ιταλία ενώ αυτή είναι η πρώτη άμεση «επίθεση» από πολιτικό της ευρωζώνης κατά των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης πρόκειται να τα ανεβάσουν εκ νέου την Πέμπτη, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ανησυχώ που βλέπω πολλούς ειδικούς και ορισμένους ευρωπαίους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής να μας εξηγούν ότι πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση στην Ευρώπη για να συγκρατήσουμε καλύτερα τον πληθωρισμό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός», δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ο Εμαμουέλ Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάχωμα από ΑΕΠ και… πληθωρισμό για «αναίμακτη» δημοσιονομικά μείωση χρέους – Ο νέος στόχος του 3,5% ετησίως

Η Fed συνεχίζει να εξάγει... πληθωρισμό και ύφεση - Η αντίδραση της ΕΚΤ

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider