«Πέφτουν» υπογραφές από Alpha Bank – Dimand, Premia για το real estate project «SkyLine»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πέφτουν» υπογραφές από Alpha Bank – Dimand, Premia για το real estate project «SkyLine»
Θέμα χρόνου η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές για το «πακέτο» ακινήτων 500 εκατ. ευρώ. Στα τέλη 2022 η συνολική ολοκλήρωση διαδικασιών. Τα μεγέθη της ΑΣΤΑΚ.

Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η υπογραφή της συμφωνίας για το γνωστό real estate project με τον κωδικό «SkyLine», το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά καθαρά σε ακίνητα και όχι σε δάνεια, καθώς δεν αποκλείεται η συμφωνία να «κλείσει» αν όχι στα τέλη Οκτωβρίου τότε μέσα στον Νοέμβριο με τίμημα στα επίπεδα της Εύλογης Αξίας αυτών κατά την ημερομηνία της μεταβίβασης. Πάντως, η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται για μέχρι τα τέλη του 2022, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και η Alpha Bank που έχει αναφερθεί για «κλείσιμο» συνολικά των διαδικασιών εντός δ’ τριμήνου 2022 και μάλλον προς το τέλος του έτους.

Συμφωνία Alpha με Dimand- EBRD- Premia

Ως γνωστόν, η τράπεζα έχει έρθει σε συμφωνία με το σχήμα των Dimand - EBRD και Premia Properties AEEAΠ. Σημειώνεται πως η συναλλαγή Skyline προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας όπου θα συμμετέχουν με 65% οι Dimand- EBRD- Premia και με 35% η Alpha Bank και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο 575 ακινήτων, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Της κοινοπραξίας αυτής ηγείται η Dimand Real Estate με ποσοστό 51%, η Premia διαθέτει 25% και η EBRD το υπόλοιπο 24%.

Μεταξύ των περίπου 50 assets του Skyline που αφορούν σε εμπορικά ακίνητα - πρώτης κατηγορίας, ιδιοκτησία της Alpha Bank, περιλαμβάνονται το γραφειακό συγκρότημα στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (πρώην κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας) περίπου 30.000 τ.μ., κτήριο 10.000. τ.μ. στην πλατεία Κοραή, ακίνητο στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή.

Η εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ), θυγατρική κατά 93% της Alpha Bank, πλέον αλλάζει μορφή και μοντέλο δράσης, πουλώντας το χαρτοφυλάκιό της, έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Alpha Bank για το περίφημο real estate project Skyline. Προ ημερών η εισηγμένη γνωστοποίησε και την οικονομική έκθεση 6μήνου 2022.

Τα μεγέθη της ΑΣΤΑΚ

Το σύνολο εσόδων του Ομίλου ανήλθε σε ευρώ 7,06 εκατ. έναντι 6,00 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,8%. Τα έσοδα παροχής υπηρεσιών (από εκτιμήσεις και διαχείριση ακινήτων) παρουσίασαν αύξηση κατά 20,5% ενώ τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους για το Α΄ εξάμηνο 2022 διαμορφώνεται στο ποσό των 1,12 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 0,36 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση κατά 212,5%.

Τα χρηματικά διαθέσιμα την 30/6/2022 ανήλθαν για τον Όμιλο στο ποσό των 80,77 εκατ. ευρώ. Λόγω της αυτάρκειας των διαθεσίμων του Ομίλου δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις.

Τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε:

  • την ήδη ανακοινωθείσα με το πρακτικό 471/14.12.2021 αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρική της εταιρεία Chardash Trading EOOD (Chardash) κατά το ποσό των 2.750.000 ευρώ και εξουσιοδότησε προς τούτο στελέχη της
  • τη πώληση του 100% των μέτοχων που κατέχει στη εταιρεία «Alpha Group Real Estate Limited» εταιρεία επίσης του Ομίλου «Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών ΑΕ» , έναντι του ποσού των 19.600.000 ευρώ και εκκίνησε τις σχετικές διαδικασίες.
  • Επίσης, η ΓΣ της Εταιρείας αποφάσισε να τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της Εταιρείας συνολικού ποσού 47.880.000 ευρώ ήτοι 3,42 ευρώ ανά μετοχή από κέρδη όπου αφορούσαν από το 2021 και προγενέστερα. Η Εταιρεία δεν κατέχει ίδιες μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider