Στις αρχές 2023 οι πρώτοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις αρχές 2023 οι πρώτοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η «πρεμιέρα» του σχήματος στήριξης να γίνει μέσα στο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε να «κλειδώσει» επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδες συνολικής ισχύος 450 MW περίπου.

Μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει «πρεμιέρα» το σχήμα στήριξης για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, το οποίο προβλέπει τη λειτουργική και ενίσχυση έργων συνολικής ισχύος έως 900 MW. Εκτός απροόπτου, τα έργα αυτά θα κατακυρώσουν ενίσχυση μέσα από δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες, κάτι που σημαίνει πως στην πρώτη δημοπρασία, στις αρχές του 2023, θα προκριθούν σταθμοί που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολική ισχύος, δηλαδή μέχρι 450 MW.

Η επενδυτική επιχορήγηση, που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιες μονάδες μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών, θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων. Επίσης, οι σταθμοί που θα προκριθούν θα λάβουν και ετήσια στήριξη, υπό τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας τους, για μία 10ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεκδίκηση των δύο αυτών μορφών στήριξης θα γίνει μέσα από την ίδια δημοπρασία, στην οποία οι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές για την «ταρίφα» με την οποία θα αποζημιώνονται για τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας των σταθμών τους. Όσα έργα υποβάλλουν τις χαμηλότερες προσφορές, και τελικά προκριθούν, θα είναι κι εκείνα που θα λάβουν και την επενδυτική επιχορήγηση, η οποία θα είναι εκ των προτέρων καθορισμένη, ίδια ανά μονάδα ισχύος για όλες τις μονάδες.

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφεται πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων σε αυτό το νέο για τη χώρα μας ενεργειακό κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, έως τον Ιούλιο η Αρχή είχε εκδώσει 337 άδειες για υποψήφια πρότζεκτ συνολικής ισχύος 23,5 GW, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα αφορά αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες.

Με βάση το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης, το οποίο θεσπίσθηκε πρόσφατα, οι επενδυτές επικαιροποιούν αυτή την περίοδο τις άδειες παραγωγής, προχωρώντας και στα επόμενα στάδια αδειοδοτικής «ωρίμανσης» των πρότζεκτ τους, ώστε να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ώστε με την αποθήκευση «πράσινων» κιλοβατώρων, να αντισταθμίσει τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών. Όπως ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, οι υπολογισμοί του εργαστηρίου που διευθύνει δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 GW αποθήκευσης έως το 2030, για να υποστηριχθούν οι στόχοι για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα από την παραγωγή ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider