Ρεύμα: «Βουτιά» στην κατανάλωση και τον Σεπτέμβριο – Τα μερίδια των παρόχων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Βουτιά» στην κατανάλωση και τον Σεπτέμβριο – Τα μερίδια των παρόχων
Απόδειξη της ελαττωμένης ζήτησης για έναν ακόμη μήνα αποτελεί η αποκλιμάκωση κατά 8,4% σε ετήσια βάση του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η εξοικονόμηση ρεύματος από τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις «τσουχτερές» λιανικές τιμές του ρεύματος να φαίνεται πως έχουν εισαγάγει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων των κατηγοριών καταναλωτών τον εξορθολογισμό στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα «βουτιά» στη ζήτηση τον προηγούμενο μήνα πιστοποιείται από την ελάττωση στον όγκο των συναλλαγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται και αγοράζεται στη χώρα μας «περνά» αναγκαστικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι αυξομειώσεις του όγκου ακολουθούν τις αυξομειώσεις στην κατανάλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κάμψη της ζήτησης τον Σεπτέμβριο πιστοποιείται από την αποκλιμάκωση κατά 8,4% σε ετήσια βάση (δηλαδή συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021), των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που συναλλάχθηκαν μέσω της ελληνικής αγοράς Επόμενης Ημέρας. Αποκλιμάκωση που, σύμφωνα με τελευταίο μηνιαίο Δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, είχε ως συνέπεια οι αγοραπωλησίες ρεύματος τον περασμένο μήνα να διαμορφωθούν στις 4.267 Γιγαβατώρες, από 4.600 Γιγαβατώρες έναν χρόνο αργότερα.

«Ψαλίδι» στην κατανάλωση και το προηγούμενο δίμηνο

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αρνητικό πρόσημο στην ετήσια μεταβολή της ζήτησης θα δείχνει και το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Το δελτίο του ΑΔΜΗΕ αποτυπώνει άμεσα την εγχώρια κατανάλωση ρεύματος, και όχι τις αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο, με τα στοιχεία του Διαχειριστή για τους προηγούμενους μήνες να δείχνουν πως η «βουτιά» στη ζήτηση ξεκίνησε στη χώρα μας για τον Ιούλιο.

Ενδεικτικά για τον Αύγουστο, όπως έχει γράψει το Insider.gr, το δελτίο του ΑΔΜΗΕ το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσίασε σημαντική μείωση, κατά 12,92%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Μάλιστα, η ετήσια μείωση ήταν μεγαλύτερη, 13,9%, στην περίπτωση της χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή στα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η μειωμένη ζήτηση δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος ώστε η χώρα μας να επιτύχει τους στόχους που έχουν συναποφασίσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής και εθελοντική ελάττωση της γενικής κατανάλωσης κατά 10%. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγα 24ωρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως η εξοικονόμηση που παρατηρείται ήδη στη χώρα μας απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθεί δελτίο στο ρεύμα, για την επίτευξη των ποσοστών περικοπής της ζήτησης σε ρεύμα.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν προγραμματισμένες περικοπές φορτίου. Θεωρούμε ότι όπως ανταποκρίνεται η κοινωνία στη μείωση της ζήτησης στον ρεύμα, αλλά και με τον μηχανισμό μείωσης κατανάλωσης που θα θεσπίσουμε για τις βιομηχανίες, θα πετύχουμε τόσο τον στόχο υποχρεωτικής μείωσης 5% της ζήτησης στις ώρες αιχμής, όσο και τον εθελοντικό στόχο γενικής ελάττωσης κατά 10% της ζήτησης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά

Τα μερίδια των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με το δελτίο Σεπτεμβρίου, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 62,01% από 64,41% τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, στο σύνολό τους οι ιδιώτες προμηθευτές κατέλαβαν το 37,99% της εγχώριας λιανικής, από 35,59% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες, την πρώτη τριάδα κατέλαβαν για έναν ακόμη μήνα οι καθετοποιημένοι Όμιλοι. Στην πρώτη θέση ήταν η Protergia με 8,65% (από 7,2%) και ακολούθησαν η ΗΡΩΝ με 6,8% (από 6,49%) και η Elpedison με 6,54% (6,49% τον προηγούμενο μήνα)

Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι μη καθετοποιημένες εταιρείες, ξεκινώντας από τη NRG με 4,76% (από 4,7%), την Αέριο Αττικής με 2,43% (από 2,13%) και τη Volterra με 2,32% (από 1,99%). Ακολούθησαν οι Watt & Volt με 2,06% (από 2,2%), η ZeniΘ με 1,72% (από 1,77%), η Volton με 1,15% (από 1,35%), η ΚΕΝ με 0,67% (από 0,77%) και η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,26% (από 0,24%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider