Συνάντηση Μητσοτάκη – Κοβάτσεφσκι: Επί τάπητος η κατασκευή κοινών ενεργειακών έργων στην Αλεξανδρούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Μητσοτάκη – Κοβάτσεφσκι: Επί τάπητος η κατασκευή κοινών ενεργειακών έργων στην Αλεξανδρούπολη
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ντ. Κοβάτσεφσκι στην Πράγα: Συζητήθηκε κυρίως η κατασκευή των κοινών ενεργειακών έργων στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας που επικαλείται η ΕΡΤ, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο κ. Κοβάτσεφσκι, στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη, κατά την οποία συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η αδιάκοπη παροχή λιγνίτη και άνθρακα προς τη Βόρεια Μακεδονία, από ορυχεία στην Ελλάδα.

«Κατά τη συνάντηση στην Πράγα, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για τον οποία συμφώνησαν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, αν ληφθούν υπόψη τα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Τα κοινά ενεργειακά έργα είναι σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία, ως νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για μια πιο οικολογική και φθηνότερη ενέργεια, αλλά και της δυνατότητας να γίνει η χώρα περιφερειακό κέντρο περαιτέρω διέλευσης και διανομής φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Και νέα μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη από τη Gastrade

Παράλληλα, και δεύτερη μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη από τη Gastrade, ενισχύοντας το ρόλο της πόλης ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση. Οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτούμενων αδειών και για το market test, ήδη τρέχουν, ενώ στόχος είναι η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί μέσα στο 2023.

Η νέα μονάδα θα τοποθετηθεί ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, δίπλα σε αυτή που κατασκευάζεται, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα σε LNG. Αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον πρώτο σταθμό αεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης, με τη Βουλγαρία ήδη να ζητά να αυξήσει από το μισό στο 1 δισ. Κυβικά μέτρα τις ποσότητες που θα προμηθευτεί.

Προχωρημένες επαφές για παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει η κοινοπραξία που κατασκευάζει το σταθμό, και με άλλες χώρες. Άδειες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αεριοποίησης LNG που θα αναβαθμίσουν τον ενεργειακό ρόλο της χώρας, χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και σε επενδυτές για τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση - Απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τέλος Οκτωβρίου

Γερμανία: «Μείωση στη χρήση του φυσικού αερίου ή κίνδυνος χειμερινής κρίσης»

Φόβους για «αυτοενισχυόμενο πληθωρισμό διαρκείας» εκφράζει η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider