Ένρια: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν στα σοβαρά τους οικονομικούς κινδύνους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένρια: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν στα σοβαρά τους οικονομικούς κινδύνους
Την αυτοπεποίθηση των τραπεζών που φαίνονται χαλαρές εν μέσω των γενικευμένων φόβων για ύφεση, στηλίτευσε ο κ. Ένρια.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς «απολαμβάνουν τα οφέλη για την τόνωση των εσόδων τους» που ήρθαν από τα υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με τον Αντρέα Ένρια.

«Υπάρχει μια ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» επεσήμανε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους, προσθέτοντας πως «αυτή η στάση είναι απαράδεκτη επειδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και πλήρως μακροοικονομικό σοκ» και ζήτησε αυξημένη προσοχή.

«Οι εκτιμήσεις μας για την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκ των υστέρων αποδείχθηκαν, τουλάχιστον, υπερβολικά απαισιόδοξες. Μπορεί να έχουμε την ίδια μοίρα με το αγόρι που φώναξε "λύκος" στον μύθο του Αισώπου. Μπορεί να εξαπλώνεται μια τάση στις τράπεζες να απορρίπτουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, προειδοποίησε εκ νέου σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο δανεισμός σε χρεωμένες εταιρείες, ενώ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πάμπλο Χερνάντεθ ντε Κος, νωρίτερα την Τρίτη χρησιμοποίησε επίσης τη φράση «εξαιρετική προσοχή» όσον αφορά τις προβλέψεις και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό.

Ορισμένοι ευρωπαίοι δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit και Commerzbank, έχουν παρουσιάσει αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη φέτος, καθώς η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ αυξάνουν τα έσοδα. Πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διατήρησαν επίσης σταθερές τις προβλέψεις τους για απώλειες, τη στιγμή που ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης απειλεί να θέσει εκτός λειτουργίας επιχειρήσεις και καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο πληθωρισμός θα διαρκέσει παραπάνω στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ - Οικονομολόγος αναλύει

Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν «όσο χρειαστεί» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Γουίλιαμς (Fed) για πληθωρισμό: Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αποτελέσματα - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider