Γερμανία: «Φρένο τιμής αερίου» αντί έκτακτης εισφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Φρένο τιμής αερίου» αντί έκτακτης εισφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να μην επιβάλει τελικά την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου (2,4 λεπτά/kWh), αλλά να θέσει ανώτατη τιμή για τους καταναλωτές, δίνοντας έτσι τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία καταλήγει τελικά σε συμφωνία για «φρένο» στην τιμή και όχι έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου (2,4 λεπτά/kWh), τερματίζοντας την ενδοκυβερνητική διαμάχη που είχε ξεσπάσει τελευταία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους, το πακέτο διάσωσης θα ανακοινωθεί σήμερα και θα φτάνει από 150 έως 200 δισ. ευρώ. ενώ το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τη μελέτη του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της κυβέρνησης, αναφέρει πως το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) διαπραγματεύονταν τον σχεδιασμό της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες. Ο Χάμπεκ είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι από την 1η Οκτωβρίου επρόκειτο να εισαχθεί ειδική εισφορά, ύψους 2,419 λεπτά/kWh, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς ενέργειας.

Η επιπεδοποίηση της τιμής του φυσικού αερίου θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του κορονοϊού για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και ουσιαστικά έληξε το καλοκαίρι μαζί με τα μέτρα του κορονοϊού, όμως τώρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Politico: «Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Γερμανία: Σε ύφεση από το γ' τρίμηνο προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider