Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Η σύσταση της Ομάδας αποφασίσθηκε σε χθεσινή σύσκεψη, με σκοπό να επικαιροποιηθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», ώστε οι προμηθευτές να αποκτήσουν τη δυνατότητα να «κόβουν το ρεύμα» σε έναν πρώην πελάτη τους, αν αυτός δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις του διακανονισμού του.

Στις ράγες μπαίνει η αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή η μετακίνηση στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας «φέσια» στον προηγούμενο προμηθευτή τους, με ασφαλιστικές δικλείδες στον Κώδικα Προμήθειας που θα βάζουν «φρένο» στην εν λόγω πρακτική.

Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στη σύσκεψη χθες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και όλων των προμηθευτών, στην οποία αποφασίσθηκε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με σκοπό την επικαιροποίηση της γνωμοδότησης που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ για το θέμα η ΡΑΕ.

Με βάση όσα προβλέπει η γνωμοδότηση της Αρχής, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δρομολογείται η ενεργοποίηση της δυνατότητας των προμηθευτών να «κόβουν το ρεύμα» κάποιου πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην «παλιά» εταιρεία.

Άμεσης επίπτωσης το μέτρο διακοπής ηλεκτροδότησης

Στη σύσκεψη, διαφάνηκε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδέχεται πως αποκλειστικά η δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων, που αποτελεί μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, δεν μπορεί να αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από το να μεταπηδούν από πάροχο σε πάροχο απλώς και μόνο για να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην προηγούμενη εταιρεία προμήθειας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στη δεδομένη συγκυρία μάλιστα, τα «φέσια» από τον «ενεργειακό τουρισμό» μπορούν ακόμη και να απειλήσουν την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών, με δεδομένο ότι οι προμηθευτές χρειάζονται πολύ μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να διασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια για το πελατολόγιό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ακόμη κι αν κανείς έχει αλλάξει πάροχο, μπορεί να αποτελέσει πιο αποτελεσματικό ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό». Έτσι, η ΡΑΕ είχε προτείνει οι προμηθευτές να μπορούν να υποβάλουν εντολή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος ενός πρώην πελάτη τους με οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η γνωμοδότηση της Αρχής προβλέπει πως το δικαίωμα αυτό θα ενεργοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι δύο λογαριασμοί ενός πρώην πελάτη. Το ίδιο θα ισχύει αν ο καταναλωτής έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών του προς τον «παλιό» προμηθευτή, στην πορεία ωστόσο δεν εξοφλήσει κάποια δόση τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την προθεσμία λήξης της και δεν προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.

Κενό στον Κώδικα Προμήθειας

Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ενσωματωμένες σε ένα σύστημα «σήμανσης χρεών» (Debt Flagging), που εισηγείται η ΡΑΕ, και το οποίο θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος, οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που είναι ταμειακά ενήμεροι ή έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την επικαιροποίηση από την Ομάδα Εργασίας, είναι πιθανό να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στην εισήγηση της ΡΑΕ. Έτσι, ενδέχεται για παράδειγμα να αλλάξει ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που θα ενεργοποιεί τη δυνατότητα εντολής αποκοπής από τον «παλιό» πάροχο.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο που θα προκριθεί θα αναπληρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα στον Κώδικα Προμήθειας, και το οποίο στην πράξη σημαίνει πως ένας καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο ακόμη κι αν έχει ανεξόφλητες οφειλές, χωρίς να προχωρήσει σε διακανονισμό τους. Κενό το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι το 2020 κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προβλέψεις του Κώδικα για τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με χρέη.

Η πλήρης απουσία ανάλογων ασφαλιστικών δικλείδων εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο όξυνσης του «ενεργειακού τουρισμού» στη δεδομένη συγκυρία, με το νέο καθεστώς που ισχύει στη λιανική αγορά, στο πλαίσιο «απόσυρσης» των ρητρών αναπροσαρμογής από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Κι αυτό γιατί το εν λόγω καθεστώς επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ακόμη και κάθε μήνα, χωρίς κανενός είδους «πέναλτι».

Ομάδα Εργασίας και για την Καθολική Υπηρεσία

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε επίσης η σύσταση και δεύτερης Ομάδας Εργασίας από ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτές, αυτή τη φορά για τον εξορθολογισμό της Καθολικής Υπηρεσίας. Όπως έγραψε χθες το insider.gr, στο πλαίσιο των αλλαγών το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου στο οποίο θα μπορεί ένας καταναλωτής να μείνει στην Καθολική Υπηρεσία, αν και προμηθευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τη θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, με σκοπό τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε σύμβαση με νέο πάροχο.

Ωστόσο, η δυνατότητα επ΄ αόριστον παραμονής σε αυτό το καθεστώς αξιοποιείται από καταναλωτές ως καταφύγιο, ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται για αόριστο χρόνο, συνεχίζοντας να συσσωρεύουν οφειλές. Μάλιστα, η προσφυγή στην Καθολική Υπηρεσία ολοένα μεγεθύνεται, με συνέπεια στο τέλος του Ιουνίου στην Καθολική Υπηρεσία να έχει συγκεντρώσει περίπου 182.000 καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:20

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές - Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

23:56

Σομαλία: Έληξε η πολιορκία του ξενοδοχείου - Τουλάχιστον 8 νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών

23:44

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κατηγορείται ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα

23:29

Ιδρυτής του Forex Club ο Ρώσος επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία

23:20

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

23:12

Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

22:59

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

22:46

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη

22:32

Τζ. Ασάνζ: NΥΤ, Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

22:20

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών - Ενισχύουμε το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα

22:12

Περιόρισε τις απώλειες μετά τα χαμηλά έτους το πετρέλαιο - Πτώση 1,3%

22:03

Βεσυρόπουλος: Έως 21/12 η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

21:57

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε

21:53

Ευρωπαϊκό ταμείο ενεργειακής κρίσης ζητούν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Bruegel

21:47

Αυτοκίνητο: «Πρωταθλήτρια» η Κίνα στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Στην 3η θέση οι ΗΠΑ

21:43

«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις» εκτιμά αναλυτής

21:30

Οι κλυδωνισμοί από τις διαδηλώσεις στην Κίνα μεταφέρθηκαν στον χρυσό

21:24

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις - Επιζητά το θέαμα, όχι την ουσία

21:15

ΕΕ: Νέα διαφωνία των «27» για το πλαφόν στο ρωσικό αργό - «Αγκάθι» η στάση της Πολωνίας

21:11

Αντιμέτωπη με τέταρτο έτος ξηρασίας η Καλιφόρνια

21:07

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄

20:53

Στο Βουκουρέστι ο Ν. Δένδιας για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Υψηλά επιτόκια μέχρι το 2024 - Να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό

20:34

Τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων: Οι στόχοι για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, οφειλές προς ιδιώτες, εργατική νομοθεσία

20:32

Αιχμηρός Μασκ για Apple: «Μισεί την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ;»

20:26

Γ. Ζαββός: Η καινοτομία, το νέο πεδίο μάχης του διεθνούς στρατηγικού παιχνιδιού - Η συμβολή της HDB

20:18

Ουκρανία: Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω καθυστερήσεων στις επισκευές

20:10

Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023

20:07

Γερμανία: Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπ. Υγείας

20:01

Πλαστικά Θράκης: Η υιοθέτηση πρακτικών ESG βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου