Η EBRD προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% το 2022 - Στο 2,2% το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η EBRD προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% το 2022 - Στο 2,2% το 2023
Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 2,2% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 2,2% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε έκθεση για τις προοπτικές των χωρών - μελών της, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η EBRD κάνει λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνέχεια της μεγάλης ανάκαμψης το 2021 μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο εφέτος και κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εξηγούνται σε κάποιο βαθμό από τη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά οφείλονται και στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών συνεχίστηκαν, όπως και των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ως ποσοστό στο ΑΕΠ πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας.

O τουριστικός τομέα συμβάλει, επίσης, ξανά ισχυρά στη φετινή ανάπτυξη, καθώς η επίδοσή του αναμένεται αντίστοιχη με αυτή του 2019, όταν είχε σημειώσει ρεκόρ.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση, σημειώνει η EBRD. O δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) μειώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της εξασθένισης της ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών - καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα και αναταραχή και η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο διάστημα του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 5,2% στο σύνολο του 2022 και το 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, εν μέρει λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση της EBRD.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Πιστοληπτικά αρνητικό το βρετανικό σχέδιο για μείωση των φόρων - Στο 0,3% η ανάπτυξη το 2023

«Ελλάδα 2.0»: Έργα ύψους 3,28 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: Στο «μικροσκόπιο» του SSM τα χαρτοφυλάκια ακινήτων