Κομισιόν: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Τράπεζα θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για την ετήσια παραγωγή 20 εκατ. τόνων «πράσινου» αερίου στην Ε.Ε. από το 2030

Γενναία χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην Ε.Ε., δρομολογεί η Κομισιόν, με τη σύσταση μίας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, η οποία θα στηρίξει την υλοποίηση επενδύσεων 3 δισ. ευρώ στον νέο αυτό κλάδο.

Την εξαγγελία έκανε η πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, επισημαίνοντας ότι αποστολή της Τράπεζας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας. «Το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών ρύπων, στη δεδομένη συγκυρία η Ε.Ε. προσβλέπει στην ενίσχυση της θέσης του υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα, για την περαιτέρω μείωση των εισαγωγών αερίου και, κατά συνέπεια, θωράκιση της Ενεργειακής ασφάλειας της «Γηραιάς Ηπείρου»

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε τον στόχο που έχει τεθεί μέσω του σχεδίου REPowerEU, ώστε έως το 2030 η Ευρωπαϊκή Ένωση να παράγει ετησίως 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου. Έως τότε, η Ευρώπη θα έχει αυξήσει και τις εισαγωγές «πράσινου» καυσίμου επίσης κατά 10 εκατ. τόνους, επιταχύνοντας έτσι την απόσυρση του φυσικού αερίου από δραστηριότητες που είναι δύσκολο να εξηλεκτρισθούν, όπως τα βαρέα οχήματα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Τράπεζα θα λειτουργήσει ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας έναν φορέα διευκόλυνσης της αγοράς, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα επενδύσεων και να εξασφαλιστεί η αντιστοίχιση μεταξύ μελλοντικής προσφοράς και ζήτησης. «Το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά», επισήμανε η κ. Λάιεν.

Φιλόδοξοι «πράσινοι» στόχοι

Την ανακοίνωση χαιρέτισε η Hydrogen Europe, υπογραμμίζοντας διά του επικεφαλής της, Γιώργου Χατζημαρκάκη, ότι η Τράπεζα είναι το κατάλληλο μέσο για να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση για καύσιμο.

Σύμφωνα με τη Hydrogen Europe, ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία του υδρογόνου θα δώσει επίσης η νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDII), που υπερψηφίστηκε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ορίζονται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η απλοποίηση του αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου.

Το Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί η συνολική συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανέρχεται στα 45% του συνολικού ενεργειακού μείγματος έως το 2030, ώστε τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) να αποτελούν τουλάχιστον 5,7% όλων των καυσίμων έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου 1,2% στον τομέα της ναυτιλίας. Επίσης, το 50% της βιομηχανίας μέχρι το 2030 θα έχει μεταβεί στη χρήση «πράσινου»υδρογόνου, ένα ποσοστό που θα αυξηθεί στο 70% μέχρι το 2035.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider