Μειώθηκε στο 9,9% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώθηκε στο 9,9% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο
Κομβικό ρόλο στην πτωτική πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία διαδραμάτισε η μικρή πτώση στις τιμές των καυσίμων.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων, ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα και το κόστος ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,9% ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Τα νέα στοιχεία διαψεύδουν την πρόβλεψη των οικονομολόγων που υπολόγιζαν να φτάσει στο 10,2%, ενώ επίσης ο δείκτης υποχώρησε από το 10,1% του Ιουλίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν 0,8% σε μηνιαία βάση και 6,3% σε ετήσια βάση, δηλαδή εντός των προσδοκιών των αναλυτών.

«Η πτώση της τιμής των καυσίμων κινητήρων συνέβαλε τα μέγιστα για την καθοδική πορεία τόσο των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού όσο μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2022. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνέβαλε στη μεγαλύτερη, εν μέρει αντισταθμιστική, ανοδική τάση στη μεταβολή των συντελεστών», ανέφερε στην έκθεσή της η ONS.

Η Βρετανία επλήγη από μια ιστορική κρίση στο κόστος ζωής φέτος, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύονται και οι αυξήσεις των μισθών δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Λάθος αναγραφή των χρεώσεων στους λογαριασμούς ορισμένων προμηθευτών

Φορολογικά κίνητρα άνω των 50 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς 

Τουρισμός: Ελλάδα και Τουρκία κέρδισαν το στοίχημα φέτος το καλοκαίρι 

gazzetta
gazzetta reader insider insider