Με επιτόκιο κάτω από 1% και ο δεύτερος κύκλος στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επιτόκιο κάτω από 1% και ο δεύτερος κύκλος στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Οι ευνοϊκές δόσεις που ήρθαν πριν την άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ και τώρα διανέμονται στις εταιρείες. Το κλιμακωτό επιτόκιο από εδώ και πέρα. Η αυξημένη θελκτικότητα λόγω του πολύ υψηλότερου πλέον κόστους δανεισμού. Οι συνέργειες με τον αναπτυξιακό.

Με την αγορά να προεξοφλεί, με δεδομένη τη – μακρά - διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, νέους κύκλους ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και (κατά συνέπεια) του κόστους με το οποίο θα δανείζεται και η Κομισιόν για να διαθέσει τις δόσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στα κράτη μέλη, τα βλέμματα στρέφονται στις δόσεις που έφτασαν στην Αθήνα πριν ξεσπάσει η κρίση. Ο λόγος για την προκαταβολή που έφτασε τον Αύγουστο του 2021(αξίας 1,65 δισ. ευρώ) και την 1η δόση αξίας 1,84 δισ. ευρώ (που εκταμιεύθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο). Αμφότερες οι «δόσεις» αυτές διέπονται από πολύ ευνοϊκούς (για τα νέα δεδομένα) όρους δανεισμού και τώρα διανέμονται στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον των τελευταίων μηνών, τελειώνουν οι χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις από την προκαταβολή που έχει επιτόκιο 0,35%. Πλέον, (μέσω των τραπεζών και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών) θα αρχίσει να διανέμεται η 1η δόση της οποίας το επιτόκιο δεν έχει κλειδώσει ακόμα, αλλά αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι χαμηλότερο του 1%.

Η ζήτηση

Αναφορικά με την πρόοδο στο σκέλος των δανείων που συνολικά μπορούν να φτάσουν στα 12,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στα 3,93 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και έχουν συμβασιοποιηθεί σχέδια 1,02 δισ. ευρώ (455,34 εκατ. ευρώ είναι πόροι-δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης).

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυτών των δανειακών συμβάσεων δεν είναι 0,35% αλλά ανέρχεται σε 0,77%. Και τούτο γιατί τα περισσότερα δάνεια είναι με επιτόκιο αναφοράς αφού πολλοί επενδυτές επέλεξαν αυτή τη λύση για να μην «χρεωθούν» το ποσό ως κρατική ενίσχυση.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως είναι κρίσιμο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ, να αξιοποιήσουν το εργαλείο που μοιράζει δάνεια 12,7 δισ. ευρώ καθώς «μπαίνουμε σε μία περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια μέχρι να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και στην Αμερική». Ακόμη και τα εν λόγω δάνεια, θα έχουν σταδιακά πιο υψηλό επιτόκιο, ανάλογα με τις κινήσεις της ΕΚΤ…

Η σημασία του Αναπτυξιακού

Η ελκυστικότητα αυξάνεται και από το γεγονός πως σταδιακά προκηρύσσονται νέα τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Και τούτο αφού ειδικά μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν συνδυαστικά και επιδοτήσεις αν υπαχθούν στις διατάξεις του. Οι επιλέξιμες δαπάνες για δανειοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν και κεφάλαιο κίνησης, ΦΠΑ, κλπ. που δεν εντάσσονται στον Αναπτυξιακό. Ο οποίος όμως δίδει κίνητρα εκτός δανείων (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ).

Το ανώτατο ποσό δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 50% πρέπει να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό τουλάχιστον 30% με καθαρά εμπορικούς όρους χωρίς κρατική στήριξη και 20% ίδιους πόρους της επιχείρησης. Σε περίπτωση ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο (επιδότηση ή φοροαπαλλαγή) για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο, το ποσό της ενίσχυσης αυτής συν το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Η επιλογή ανάμεσα στα επιτόκια

Υπενθυμίζεται πως στο Σχέδιο Ανάκαμψης υπάρχει το επιτόκιο που «δίνει» το Σχέδιο και είναι στο 0,35% στην 1η δόση και θα παραμείνει κάτω από το 1% στην 2η δόση.

Υπάρχει και το επιτόκιο αναφοράς που καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της ΕΕ (αριθ. 2008/C 14/02) και αποτελείται από το βασικό επιτόκιο προσαυξημένο με τα περιθώρια της ως άνω ανακοίνωσης, ανάλογα με τη βαθμολογία της οικείας επιχείρησης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις ( επιτόκιο αναφοράς = βασικό επιτόκιο + δανειακό περιθώριο). Τα περιθώρια ορίζονται από την ΕΕ ανάλογα με την πιστοληπτική βαθμολόγηση και με τις εξασφαλίσεις. Για υψηλή βαθμολογία με υψηλές εξασφαλίσεις ξεκινούν από 60 μονάδες βάση; Και για μία ικανοποιητική βαθμολογία από 1% (100 μονάδες βάσης) και για τη πιο χαμηλή κατηγορία φτάνουν από 4% έως 10% για χαμηλές εξασφαλίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

«Ελλάδα 2.0»: Τι ισχύει για τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις – Πότε και πόσο θα αυξηθούν

Με τι επιτόκια θα πάρουν οι επιχειρήσεις τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην μέχρι Μάρτιο για πλατφόρμα και αξιολογητές

gazzetta
gazzetta reader insider insider