Στα ύψη οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη - Στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη - Στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο
Οι αγορές ανησυχούν για το εάν τα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορέσουν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασαν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέσω της ανόδου στο κόστος του φυσικού αερίου και καθώς μαίνεται η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το 2023 ενισχύθηκαν έως και 3,7%, φτάνοντας τα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ έχει διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

Τα συμβόλαια ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ανεβαίνουν 4,95%, φτάνοντας τα 230,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κινούμενα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών. Πρόσκαιρα, έφτασαν να κερδίζουν έως τα 231,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ανησυχία για τον χειμώνα

Οι αγορές ανησυχούν για το εάν τα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορέσουν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τον ερχόμενο χειμώνα. Η συνολική δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία είναι πολύ χαμηλή, «μαυρίζοντας» τις δυνατότητες εξαγωγών για τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Bloomberg.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας «τρώνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών, αυξάνοντας το κόστος από την παραγωγή των φαγητών έως τη θέρμανση. Η ενεργειακή κρίση ωθεί υψηλότερα τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, πιέζοντας τις αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε διψήφια ποσοστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της κρίσης – Πώς διαμορφώνεται το πελατολόγιο των παρόχων

Τα τρία σενάρια της Moody's Analytics για το φυσικό αέριο - Θα αντέξει η Ευρώπη το χειμώνα;

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider