ΔΝΤ: Σε Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη το μεγαλύτερο πλήγμα από διακοπή του ρωσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Σε Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη το μεγαλύτερο πλήγμα από διακοπή του ρωσικού αερίου
Θα μπορούσε να σημειωθεί οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% για το 2023 στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η Ιταλία και ακόμα 3 ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα, με ισχυρές υφέσεις, σε ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου αναφέρει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το Ταμείο υποστηρίζει πως εάν οι τιμές του αερίου δεν συγκρατηθούν μέσω της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (lng), τότε θα μπορούσε να σημειωθεί οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% για το 2023 στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν αναμένει πως οι ροές αερίου από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά θα επενεκκινήσουν μέσω του αγωγού Nord Stream, που είναι εκτός λειτουργίας από την περασμένη εβδομάδα λόγω εργασιών συντήρησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν -μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου- υπογράμμισε πως «δεν αναμένουμε να επανεκκινήσει η προμήθεια αερίου», ενώ τόνισε πως «η Κομισιόν εργάζεται πάνω στο σενάριο πως ο αγωγός Nord Stream, δεν θα επιστρέψει σε ομαλή λειτουργία».

«Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα η ρωσική Gazprom γνωστοποίησε σε πελάτες της στην Ευρώπη πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια παράδοσης αερίου επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας», εντείνοντας τις ανησυχίες για την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Uniper δεν αποδέχεται τις δικαιολογίες της Gazprom για τις ελλείψεις στην παράδοση αερίου

H Gazprom επικαλείται ανώτερη βία για διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider