Πόσο ακριβά πληρώνουν τα καύσιμα οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο ακριβά πληρώνουν τα καύσιμα οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο
Πολλά κράτη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία αλλά και η Νότια Αφρική έχουν προβεί σε οριζόντια προσωρινά μέτρα.

Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν καταστεί η νέα κανονικότητα με τους καταναλωτές σε πολλά μέρη του κόσμου να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και κατά 50% -70% ακριβότερα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ.

Οι δέκα χώρες με την πιο ακριβή βενζίνη σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη είναι το Χονγκ Κονγκ, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελλάδα, η Δανία, η Ολλανδία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μονακό και η Σιγκαπούρη. Από την άλλη, η Βενεζουέλα, η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία, η Αλγερία, το Κουβέιτ, η Αγκόλα, η Νιγηρία, το Τουρκμενιστάν και η Μαλαισία αποτελούν τις χώρες με τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο γενικός κανόνας είναι ότι τόσο στην Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το κύμα ακρίβειας έχει σαρώσει τις τιμές στην αντλία. Στις Σεϋχέλλες, η τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται στα 1,90 δολάρια το λίτρο και στον Μαυρίκιο στα 1,67 ενώ στην ασιατική ήπειρο, το Χονγκ Κόνγκ πρωτοστατεί στην ακρίβεια με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,86 ευρώ το λίτρο και ακολουθεί η Σιγκαπούρη (2,32 ευρώ το λίτρο). Από την άλλη πλευρά, στη Σαουδική Αραβία, όπως είναι αναμενόμενο, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,59 ευρώ το λίτρο και στο Κουβέιτ στα 0,32 ευρώ.

Στην Ευρώπη, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν μια δυσάρεστη έκπληξη σε καθημερινή βάση για τους καταναλωτές με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα (2,4 ευρώ το λίτρο) και να έχει ακριβότερη βενζίνη ακόμη και από την Ελβετία (2,204 ευρώ το λίτρο) αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως είναι η Ιταλία (2,076) και η Γαλλία (2,037).

Υψηλές τιμές αντιμετωπίζουν και οι Αμερικανοί πολίτες παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγχώρια παραγωγή. Πρωταθλητής στην ακρίβεια (συγκριτικά με τις τιμές που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές) είναι η Καλιφόρνια όπου η τιμή κινείται πάνω από τα 6 δολάρια το γαλόνι.

Πράγματι, οι υψηλότερες τιμές στα καύσιμα χτυπούν με πρωτόγνωρο τρόπο και τους Αμερικανούς καταναλωτές με την μέση τιμή να καταγράφει αύξηση σχεδόν 56% από πέρυσι. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο κόστος εντός ενός κράτους ή ακόμη και εντός μιας πόλης, κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο τοπικός ανταγωνισμός ή η πρόσβαση μιας περιοχής σε αγωγούς και διυλιστήρια.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος στην Καλιφόρνια, η υψηλή μέση τιμή του φυσικού αερίου έχει σημαντικό αντίκτυπο επειδή έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα από οποιαδήποτε πολιτεία και μερικούς από τους μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης της χώρας. Και γιατί είναι τόσο ακριβό το φυσικό αέριο στη λεγόμενη Golden State; Είναι ένας συνδυασμός υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων για τα καύσιμα και υψηλότερων φόρων αερίου από τα περισσότερα κράτη. Τα βενζινάδικα πρέπει να πωλούν ένα καθαρότερο μείγμα καυσίμων που παράγουν λίγα διυλιστήρια εκτός της Καλιφόρνια, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση καυσίμου όταν υπάρχει έλλειψη.

Η μείωση των φόρων στα καύσιμα ως μέτρο ανακούφισης των καταναλωτών

Πολλά κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία αλλά και η Νότια Αφρική έχουν προβεί σε οριζόντια προσωρινά μέτρα όπως είναι η μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι θα τερματίσει την προσωρινή μείωση της εισφοράς στα καύσιμα τον επόμενο μήνα και ανακοίνωσε αύξηση 10,6% στην τιμή της βενζίνης, ωθώντας την σε νέο ρεκόρ.

Πότε αναμένεται να πέσουν οι τιμές

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, θεωρείται απίθανο να υπάρξει σημαντική πτώση παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών την τελευταία εβδομάδα. Η JP Morgan έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά 240% στα 380 δολάρια το βαρέλι εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή ως απάντηση στα δυτικά σχέδια να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας. Η τράπεζα είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χωρίς να προκαλέσει υπερβολική ζημιά στην οικονομία της. Αυτή η μείωση της παραγωγής θα προκαλούσε πίεση στις αγορές και θα ανέβαζε τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Απόθεμα στην Ιταλία για αντίμετρο σε ενδεχόμενο «στοπ» από τη Μόσχα

ΔΕΣΦΑ: Αυξημένη κατά 3,84% η ζήτηση φυσικού αερίου στο α' εξάμηνο - «Άλμα» 134% για τις εξαγωγές

Πετρέλαιο: Ξανά κάτω από τα 100 δολάρια - «Βουτιά» 7%

gazzetta
gazzetta reader insider insider