Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης
Δηλώσεις Σκρέκα για τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον μήνα Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρωί της Τρίτης, 5 Ιουλίου θα γίνουν οι νέες ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα καινούργια ενεργειακά μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει με δηλώσεις που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ στις 09:30, τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον μήνα Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως μετά από την έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων τη Δευτέρα, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως στην περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο», η χώρα μας διατρέχει μία από τις μικρότερες απειλές για την ασφάλεια τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως το Σχέδιο που έχει εκπονήσει η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί στην ενεργειακή επάρκεια σε ενδεχόμενο «κλείσιμο της στρόφιγγας» από τη Μόσχα. Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχουν στις διεθνείς αγορές διαθέσιμες ποσότητες LNG, ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με βάση το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί για ένα τέτοιο σενάριο, «αντίβαρο» στην περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου αγωγού θα αποτελέσει μεταξύ άλλων η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, το εγχώριο ενεργειακό σύστημα θα «θωρακισθεί» ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβριο, όταν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και η υπό κατασκευή νέα λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ.

Μάλιστα, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη να αυξάνει την παραγωγή λιγνίτη, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο καύσιμο. Στόχος είναι από οι ποσότητες εγχώριου ορυκτού καυσίμου να αυξηθούν κατά 50%, για την επόμενη διετία.

Επίσης, σε έκτακτες συνθήκες, θα «γυρίσουν» σε καύσιμο πετρέλαιο 5 θερμοηλεκτρικές μονάδες αερίου, που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ότι προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες αποτελεί η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων αερίου στη Ρεβυθούσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΝ: Χαμηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider