Παπαθανάσης: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022 - Αύξηση 30% στο α' τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022 - Αύξηση 30% στο α' τρίμηνο
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι έχει πρωτιές στην ΕΕ, τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.

Την άποψη πως οι ελληνικές εξαγωγές θα πραγματοποιήσουν νέο ρεκόρ το 2022, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%, προϊδεάζοντας για μια «εκρηκτική» χρονιά φέτος, διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ανοιχτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Πρόσθεσε δε, πως η ελληνική οικονομία στάθηκε το 2021 στα πόδια της, γιατί οι εξαγωγές λειτούργησαν ως ο βασικός πυλώνας για την κάλυψη του κενού του 2020.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια αφενός για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας -κάτι που απαιτεί συνέχιση της προσοχής στο δημοσιονομικό πεδίο- και αφετέρου για την αύξηση του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια μικρή "περίμετρο" ΑΦΜ και επιχειρήσεων, που μπορούν να πάνε στον τραπεζικό τομέα. Στην πατρίδα μας έρχονται 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης), τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να μοχλεύσουν 40 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους, άρα χρειαζόμαστε επιχειρήσεις δυνατές. Σήμερα η περίμετρος των επιχειρήσεων (που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα) περιορίζεται σε περίπου 45.000 ΑΦΜ από τα 280.000 που υπάρχουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό και ταυτόχρονα να πάμε σε επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι έχει πρωτιές στην ΕΕ, τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ πρόσθεσε πως ο ελληνικός Βορράς έχει λαμβάνειν πολύ υψηλά ποσοστά από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Σταθερά τα χρονοδιαγράμματα για Μετρό και Flyover

Το μεγαλύτερο τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων έργων των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, προς όφελος και των εξαγωγέων, που χρειάζονται γρήγορες και αξιόπιστες μεταφορές, δρομολόγησε η κυβέρνηση μέσα σε μια τριετία, με τη χώρα να έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων να έχει εκσυγχρονιστεί και τις διαδικασίες δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων να έχουν επιταχυνθεί. Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Ως προς το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι παραμένει ενεργή η δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2023, ενώ για το Flyover σημείωσε ότι το πρότζεκτ αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο 2022 με τετραετή χρονικό ορίζοντα κατασκευής.

Ως προς τα πρότζεκτ με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε το οδικό έργο Θεσσαλονίκη-Εδεσσα, ύψους 360 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το πρωί, μαζί με εκείνο που ενώνει τη Δράμα με την Αμφίπολη, από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε ακόμα στο έργο της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Τοξότες, προϋπολογισμού 1,68 δισ ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο των τελευταίων δεκαετιών και ένα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο, την ΕΡΓΟΣΕ και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν σταματάμε όμως σε αυτό. Προχωράμε τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα με στόχο να μετατρέψουμε το λιμάνι σε εμπορευματικό κόμβο μεταφορών και logistics στην Βόρεια Ελλάδα και άμεση θετική επίδραση και διείσδυση στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια στιγμή και η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένος Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Σε σχέση με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο πόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αξίζει να σταθούμε στην αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμένιο - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, το έργο της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης έχει ήδη ξεκινήσει, προχωρά κανονικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023» τόνισε.

Επενδύσεις δισ. ευρώ σχεδιάζουν στις ΑΠΕ ελληνικοί και ξένοι όμιλοι

«(Τον φετινό χειμώνα) η Ελλάδα νομίζω πως όχι μόνο θα μπορέσει να καλύψει δικές της ενεργειακές της ανάγκες, αλλά και εκείνες των γειτονικών χωρών και να αναβαθμίσει έτσι και τη γεωστρατηγική της θέση» σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Συμπλήρωσε δε, πως «ευτυχώς είχαμε την προνοητικότητα, μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Υπάρχει ο σταθμός LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και άλλα σχετικά έργα υπό ανάπτυξη και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα και όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, όπως ο δεύτερος FSRU στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα υπήρξε proactive, τόσο χάρη στη γεωγραφική της θέση, που προσφέρει πλεονέκτημα, όσο και γιατί υπήρξαμε εξωστρεφείς και έχουμε δρομολογήσει σημαντικές συνδέσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε τον IGB (Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας), τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη σύνδεση με την Αλβανία μέσω του TAP (Διαδριατικού Αγωγού). «Ευτυχώς έχουμε δρομολογήσει τις νέες πύλες εισόδου για το αέριο, που ευτυχώς δεν εξαρτώνται από τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το κάνουμε με ταχυτερο βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

«Έχουμε όμως πολλή δουλειά μπροστά μας, οι επενδυτές ζητούν ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο. Αύριο συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει περισσότερο τις αδειοδοτήσεις» επισήμανε η κα Σδούκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:30

Enel Green Power - Χαντάβας: Να προτεραιοποιηθούν οι γρήγορα υλοποιήσιμες επενδύσεις, από σοβαρούς επενδυτές στις ΑΠΕ

15:30

Κατρίνης από Βουλή: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με τους λίγους

15:28

Oξεία ηπατίτιδα: Ο πρώτος θάνατος παιδιού καταγράφηκε σήμερα στην Ελλάδα

15:18

Βρετανία: Υπό έρευνα για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία η Amazon

15:11

Κρι-Κρι: Διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή - Αμοιβές 460.000 ευρώ στο ΔΣ

15:00

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

15:00

Σχοινάς (Κομισιόν): Με νέους προμηθευτές αερίου και το REpowerEU η απάντηση στην ενεργειακή κρίση

14:51

Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν κρατείται πλοίο με σιτηρά από την Ουκρανία

14:49

Microsoft: Υπό αντιμονοπωλιακή έρευνα η εξαγορά 69 δισ. δολαρίων της Activion Blizzard στη Βρετανία

14:49

ΙΟΒΕ: Βαραίνει το οικονομικό κλίμα λόγω του πληθωρισμού

14:46

Σε νέο χαμηλό δυο δεκαετιών το ευρώ, κάτω από τα 1,02 δολάρια

14:44

Συνεχίζονται οι εικόνες χάους στα βρετανικά αεροδρόμια - Καθησυχαστικός ο ΕΟΤ για τις πτήσεις προς την Ελλάδα

14:39

Βρετανία: Δεν παραιτείται ο Τζόνσον, παρά το μπαράζ αποχωρήσεων υπουργών του

14:28

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό

14:13

ΡΑΕ: Πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας

14:02

Ευρωκοινοβούλιο: Στηρίζει τον «πράσινο» χαρακτήρα των επενδύσεων στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

13:51

Κομισιόν: Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου - Σχέδιο «άμυνας» για το ρωσικό αέριο

13:47

Voyager Digital: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το crypto-ανταλλακτήριο που «μπήκε μέσα» από την 3AC

13:41

Βρετανία: Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί σε παραίτηση, πως επιλέγεται ο νέος πρωθυπουργός;

13:39

Τσίπρας: Case study η ομιλία Μητσοτάκη με «τόσα, μα τόσα ψέματα»

13:13

Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης: Οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να σημάνουν μήνες προβλημάτων στις πτήσεις

13:09

ΟΔΔΗΧ: 812 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν σε δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων - Στο 0,2% η απόδοση

13:00

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ μιλά για ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

12:50

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και μπαταρίες

12:50

Έρευνα: Το 81% των Ελλήνων σκέφτεται θετικά την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος

12:46

Κορονοϊός: Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Το σχέδιο διαχείρισης κρούσματος

12:42

ΕΡΓΟΣΕ: Υπεγράφη η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίο για την ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη

12:41

Ζαχαράκη: Εμβάθυνση της τουριστικής συνεργασίας με τη Μολδαβία

12:35

Φυσικό αέριο: «Ελεύθερη πτώση» στην Ευρώπη μετά από την αναστολή της απεργίας στη Νορβηγία

12:32

Σκρέκας: 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στην Ελλάδα