ΕΚΤ: «Προσεκτική» η Λαγκάρντ για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Προσεκτική» η Λαγκάρντ για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο
Οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να «απλώνονται» σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας, δήλωσε η κεντρική τραπεζίτρια της Ευρωζώνης.

Κλειστά χαρτιά για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μεγαλύτερες από αυτές που ήδη έχει εξαγγείλει κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θέλησε να κρατήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Γαλλίδα αξιωματούχος μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη από την αύξηση των ενεργειακών τιμών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αβεβαιότητα που παράγουν γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη μετά από 11 χρόνια.

Σχολιάζοντας την αύξηση του πληθωρισμού, η επικεφαλής της ευρωτράπεζας σημείωσε πως οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να «απλώνονται» σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας και πως ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξάνεται περαιτέρω.

Σε σχόλιο για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης το επόμενο χρονικό διάστημα, η κ. Λαγκάρντ επέλεξε προσεχτικά να πει πως «η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο, χωρίς να κάνει λόγο για το εύρος αυτής της αύξησης.

Σημειώνεται πως αρκετοί επενδυτές έχουν τονίσει πως μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμούς για τις χώρες και τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο μιας ύφεσης, ανησυχία που επικρατεί παρόμοια στις ΗΠΑ και στη Βρετανία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρούβλι: Επεκτείνεται το ράλι έναντι του δολαρίου - Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών

Καζάκς (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση για την αύξηση των επιτοκίων

Στουρνάρας: Σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων και η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider