ΕΚΤ: Έως και 1,3 εκατ. εργατικό δυναμικό στην Ευρωζώνη από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Έως και 1,3 εκατ. εργατικό δυναμικό στην Ευρωζώνη από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας
Οι προσφυγικές ροές θα μπορούσαν να ενισχύσουν το σύνολο της εργατικής δύναμης της Ευρωζώνης από 0,2% έως 0,8%, δηλαδή από 300.000 έως 1,3 εκατ. άτομα.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό της Ευρωζώνη έως και κατά 1,3 εκατ. εργαζομένων, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι προσφυγικές ροές θα μπορούσαν να ενισχύσουν το σύνολο της εργατικής δύναμης της Ευρωζώνης από 0,2% έως 0,8%, δηλαδή από 300.000 έως 1,3 εκατ. άτομα, μετέδωσε το Bloomberg.

«Η αύξηση στο εργατικό δυναμικό από τις ροές προσφύγων της Ουκρανίας θα μπορούσαν να λειάνουν τη σύσφιξη που καταγράφεται στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης. Εάν μπορέσουν να βρουν εργασία χωρίς μακροχρόνιες περιόδους ενσωμάτωσης, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει» σημειώνεται στην έκθεση

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα διαρκώς αυξημένο ηλικιακά εργατικό δυναμικό, με έρευνα της Κομισιόν να σημειώνει πως η ανεπαρκή προσφορά εργατικού δυναμικού είναι ο κύριος λόγος για τη μειωμένη παραγωγικότητα, σύμφωνα με το 27% των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση της ΕΚΤ γίνεται λόγος για το ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερη στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης σε σχέση με άλλα προσφυγικά κύματα, όπως από τη Συρία, λόγω της πολιτισμικής εγγύτητας και την άμεσης ενίσχυσης που δέχονται από την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο 

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Μόσχα να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider