Moody's: Credit positive για τις τράπεζες τα νέα μέτρα της ΕΚΤ - Τι λέει για Ελλάδα

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Credit positive για τις τράπεζες τα νέα μέτρα της ΕΚΤ - Τι λέει για Ελλάδα
Τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και θα ωφελήσουν την κερδοφορία. Ισχυρότερα τα οφέλη σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Credit positive για τις τράπεζες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Moody's. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στις δράσεις ενάντια στον κατακερματισμό της αγοράς, που ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουνίου, αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη σε 10 χρόνια.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και θα ωφελήσουν την κερδοφορία, τονίζει η Moody's. Βέβαια, τα οφέλη θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό με τον οποίο θα προσαρμοστούν τα επιτόκια στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα χρειαστούν χρόνο προκειμένου να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τη Moody's, τα οφέλη θα είναι ισχυρότερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν υψηλότερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αντίθετα, τα οφέλη θα είναι μικρότερα σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, όπου κυριαρχούν τα δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Ωστόσο, οι ενέργειες της ΕΚΤ αυξάνουν άλλους κινδύνους για τις τράπεζες, οι οποίοι πιθανότατα θα διαβρώσουν μέρος των παραπάνω οφελών. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι πιο εκτεθειμένες σε πιθανές αυξήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων, ιδιαίτερες οι ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές, εξαιτίας των υψηλότερων (και αυξανόμενων) επιτοκίων, τα οποία διαβρώνουν την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος προσωπικού για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει θετικό για τις τράπεζες το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού που σχεδιάζει η ΕΚΤ, καθώς εάν επιτύχει θα οδηγήσει σε νέα αποκλιμάκωση των spreads.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «χούμους» είναι φθηνό, τα δάνεια όχι. Και είναι... επικίνδυνα

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η αλλαγή ρότας της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider