advertorial

Στην Καλαμάτα, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Newsroom
Μοιράσου το
Στην Καλαμάτα, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027
Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό- αλλά και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (16 -17 Ιουνίου) στην Καλαμάτα το το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027».

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό- αλλά και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (16 -17 Ιουνίου) στην Καλαμάτα το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027».

Πρόκειται για το 2ο συνέδριο που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), σε συνέχεια του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα και σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του διαλόγου μεταξύ όλων των παραγωγικών δυνάμεων, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων καθώς και των αρμόδιων αρχών για τη χάραξη πολιτικής.

Το διήμερο Συνέδριο ξεκινά το πρωί της 16ης Ιουνίου, όπου στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρευρεθούν σημαντικοί ομιλητές.

Σε συνέχεια των ομιλιών θα ακολουθήσει η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συντονισμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, που αποτελεί την μετεξέλιξη και ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σημαντικό αυτό νέο όργανο, μέλη του οποίου αποτελούν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των Επιτροπών Παρακολούθησης των νέων τομεακών και περιφερειακών Προγραμμάτων, οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών εταίρων, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ.α., έχει ως αποστολή τον συντονισμό των ταμείων και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητάς τους για την επίτευξη των στόχων των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί:

  • τα αποτελέσματα της εφαρμογής των Προγραμμάτων, την πρόοδο επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων τους, καθώς και τη συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών που περιλαμβάνονται στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις 2021-2027
  • την πορεία υλοποίησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών και διαμορφώνει προτάσεις για τον συντονισμό τους και την ευρεία εφαρμογή τους
  • την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών για τη διασφάλιση του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας των δράσεων εσωτερικά μεταξύ των Ταμείων, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθούν δυο θεματικές συναντήσεις με ομιλητές από τους χώρους της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημίας, των επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Η πρώτη θεματική φέρει τον τίτλο: «Η Επιχειρηματικότητα ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας», ενώ ακολουθεί η θεματική συνάντηση με τίτλο: «Αναβαθμίζοντας τις δημόσιες υποδομές».

Την επόμενη ημέρα, 17 Ιουνίου, οι θεματικές συναντήσεις θα συνεχιστούν σε τρεις κύκλους με θέμα: «Ενδυναμώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», «Σχεδιάζοντας την χωρική ανάπτυξη» και «Πράσινες Επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση». Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκος.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027 εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτο μεταξύ όλων των Κρατών Μελών. Ακολούθησε η επίσημη υποβολή των νέων τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, η έγκριση των οποίων βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναμένονται οι εγκρίσεις των πρώτων προγραμμάτων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέρχεται σε 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή.

Στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται σημαντικές καινοτομίες, όπως αυτή της απλοποίησης των διαδικασιών προσκλήσεων, αξιολόγησης και εκταμίευσης ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και αυτής της χρηματοδότησης δράσεων για την διοικητική και διαχειριστική ικανότητα των φορέων ωρίμανσης και υλοποίησης έργων (capacity building), την δημιουργία νέου διακριτού Προγράμματος για την πολιτική προστασία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, την σημαντική ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων των περιφερειακών Προγραμμάτων.

Το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων. Με νέες δράσεις και έργα για την προώθηση της καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών μεταφορών, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την «καθαρή» ενέργεια, την απασχόληση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υγεία και την ψυχική υγεία, την ποιοτική εκπαίδευση των νέων, την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Bain & Company: Δημιουργεί στην Ελλάδα «Κέντρο ταλέντου» για την ΝΑ Ευρώπη

23:43

ΗΠΑ: Οι pro-life ακτιβιστές θέλουν «να αναγνωριστούν στο έμβρυο ίσα δικαιώματα»

23:35

ΔΝΤ: Πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Θα αποφύγει την ύφεση

23:29

ΗΠΑ: Απέρριψαν τουρκικό αίτημα για εμπορική κατοχύρωση του όρου «Turkaegean»

23:19

Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στο Κάιρο, έπειτα από χρόνια διπλωματικής ρήξης

23:09

Εκτοξεύτηκε πάνω από τις 820 μονάδες ο Dow Jones - Πάνω από 3% τα κέρδη για S&P 500 και Nasdaq 

22:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ: Σιωπηλή στις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

22:28

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών στο πετρέλαιο παρά την ημερήσια άνοδο 3,2%

22:10

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Προσπάθεια περιορισμού» της Ρωσίας οι υποψηφιότητες ένταξης σε Ουκρανία και Μολδαβία

21:45

ΗΠΑ: Πέρασε το πιο σημαντικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

21:33

Ρεύμα: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής έως την 1η Ιουλίου 2023 - Ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή

21:17

Χρυσός: Κέρδη για την συνεδρίαση, απώλειες για την εβδομάδα - Χειρότερη εβδομάδα 12μήνου ο χαλκός

21:07

Disney και Alaska Airlines θα πληρώνουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων τους που αναζητούν πρόσβαση σε άμβλωση

21:05

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο Covid έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την υπο-παραλλαγή Β5

21:00

Δένδιας: Η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ στη συνάντηση με τον Εμιρατινό ΥΠΕΞ

20:53

Μακρόν: Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες

20:50

Revoil: Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2021 λόγω σωρευμένων ζημιών

20:30

Μπάιντεν: Οργή για την απαγόρευση των αμβλώσεων - H υγεία των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο

20:21

ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών η απαγόρευση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

20:11

JPMorgan Chase: Η τράπεζα θα καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των εργαζομένων της για άμβλωση

20:02

«Αλήθειες και ψέματα» από την Λαγκάρντ, στο κρίσιμο ραντεβού της Σίντρα

19:50

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον τουριστικό λιμένα Κέρκυρας

19:44

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στοχεύοντας τα σιλό της Ουκρανίας

19:44

Τζανάκης: Η 4η δόση ωφελεί τους άνω των 60 ετών

19:26

Μπ. Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση των ΗΠΑ για την άμβλωση - Tριντό: «Φρικιαστική» απόφαση

19:12

Δένδιας: Τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

19:06

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στην απόφαση του που ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

18:52

Ο Βασίλειος Γούναρης αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

18:48

Ευρωαγορές: Αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με ισχυρό ράλι - Κέρδη 2,6% ο Stoxx 600

18:38

Καραμανλής: Τρία μεγάλα έργα γίνονται πραγματικότητα στη Λέσβο