Σε καλύτερες μέρες ποντάρει η αργυροχρυσοχοΐα – Το στοίχημα του τουρισμού και τα «αγκάθια»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε καλύτερες μέρες ποντάρει η αργυροχρυσοχοΐα – Το στοίχημα του τουρισμού και τα «αγκάθια»
Ποια είναι η εικόνα στο κόσμημα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων. Το στοίχημα του τουριστικού ρεύματος και το «αγκάθι» της τιμής της πρώτης ύλης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συντηρεί στα ύψη την τιμή του χρυσού. Πώς σχολιάζει ο κλάδος την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας 10% στα προϊόντα αργυροχοΐας. Τι δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών.

Στη νέα πραγματικότητα που συνθέτουν η ενεργειακή κρίση και η «έκρηξη» του πληθωρισμού επιχειρεί να προσαρμοστεί η εγχώρια αργυροχρυσοχοΐα, με τους παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, να επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» και όχι «μισοάδειο».

«Το κλίμα που επικρατεί είναι δύσκολο αλλά εμείς προσπαθούμε να αισιοδοξούμε», δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) Πέτρος Καλπακίδης, αναγνωρίζοντας πως οι επιπτώσεις από την κρίση της ενέργειας και του πληθωριστικού κύματος απλώνονται σε κάθε πτυχή της οικονομίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους καταναλωτές.

«Διάθεση για αγορές υπάρχει»

Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη, μέσα στην αρνητική συγκυρία, υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς οι καταναλωτές, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν διάθεση να προβούν σε αγορές. Ακόμη κι αν το κύμα ακρίβειας «ροκανίζει» τα εισοδήματά τους.

Εκπροσωπώντας έναν κλάδο που εμπορεύεται είδη πολυτελείας και όχι είδη πρώτης ανάγκης, ο ίδιος εξηγεί πως μπορεί η κατανάλωση να έχει περιοριστεί, αλλά εκείνο που πραγματικά έχει μειωθεί είναι το ποσό που διατίθεται να ξοδέψει ο κάθε καταναλωτής ή ο εν δυνάμει πελάτης. «Ο καταναλωτής έχει διάθεση να ψωνίσει, απλά λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης επιλέγει να στραφεί σε οικονομικότερες λύσεις. Αγοράζει μεν, ξοδεύοντας λιγότερα δε», σημειώνει για να εξηγήσει πως «φέτος μια νονά θα ξοδέψει το μισό ποσό από ότι θα ξόδευε πέρυσι για να αγοράσει σταυρό για το βαφτιστήρι της».

Η «ανάσα» των κοινωνικών εκδηλώσεων και η τόνωση του τουρισμού

Όπως προβλέπει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, καθώς διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, οι πωλήσεις του κλάδου αναμένουν μια σημαντική ανάσα. Ήδη μετά το Πάσχα έχουν ξεκινήσει μαζικά οι εκδηλώσεις που στηρίζουν το κόσμημα (γάμοι, βαπτίσεις, αρραβώνες). «Ο κόσμος παραδοσιακά αγοράζει κοσμήματα για τις εκδηλώσεις που συνδέονται με τα ήθη και τα έθιμά του, ωστόσο δεν μπορεί να διαθέσει πλέον τα χρήματα που θα διέθετε πριν από λίγο καιρό. Σίγουρα θα αγοράσει κάτι πιο φθηνό», επαναλαμβάνει.

Όσο για το τουριστικό ρεύμα, ο κ. Καλπακίδης συμμερίζεται τις προβλέψεις για αυξημένο αριθμό αφίξεων φέτος στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένος ως προς τις προβλέψεις για τις αγορές των τουριστών. «Όπως και οι Έλληνες καταναλωτές, έτσι και οι ξένοι τουρίστες θα στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις, ξοδεύοντας λιγότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τόνωση του τουρισμού δεν θα παρέχει στήριξη στον κλάδο μας», προσθέτει.

Παγιώνεται μια αύξηση 10% στην τιμή του χρυσού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει ήδη συμπληρώσει 3,5 μήνες, επιδρά αρνητικά στο κόσμημα, με επίκεντρο πάντοτε το ράλι της τιμής του χρυσού.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου τραβά την ανηφόρα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς ο χρυσός αποτελεί για την επενδυτική κοινότητα το πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Η ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου προκαλεί πονοκέφαλο για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου βλέπουν την πρώτη τους ύλη να ακριβαίνει, την ώρα μάλιστα που το ενεργειακό κόστος τραβά τη δική του ξέφρενη, ανοδική πορεία…

Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη «η τιμή του χρυσού είναι αυξημένη κατά 12-15% σε σχέση με την περίοδο πριν τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι παγιώνεται μια αύξηση τουλάχιστον 10% στην πρώτη μας ύλη», αναφέρει.

Να σημειωθεί εδώ ότι χθες τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν ενισχυμένα κατά 4,40 δολάρια στα 1.856,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν μονόδρομο την άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρακολουθώντας από κοντά τις εργασίες συνεδρίου για τα πολύτιμα μέταλλα στη Σιγκαπούρη, οι αναλυτές εκτιμούν πως το εκρηκτικό «κοκτέιλ» του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, της γεωπολιτικής αναταραχής, καθώς και της αυξανόμενης συζήτησης για ύφεση θα ανεβάσει τις τιμές του χρυσού. Ιδίως μάλιστα αν αντιληφθεί κανείς πως ο ένας μετά τον άλλο κορυφαία τραπεζικά στελέχη ανά τον πλανήτη προειδοποιούν για νέα οικονομικά σοκ ενόψει…

«Μετά από δεκαετίες τεράστιων ελλειμματικών δαπανών και εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών, οδηγούμαστε προς μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού», σχολιάζει ο Gregor Gregersen, ιδρυτής της Silver Bullion Pte, προβλέποντας πως χρυσός και ασήμι θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 2.000 δολάρια η ουγγιά και 26 δολάρια η ουγγιά αντίστοιχα ως το τέλος του έτους. Από την πλευρά της η Rhona O’Connell, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς του StoneX Group, εκτιμά πως «μπορεί η τιμή του χρυσού να συναντά αντίσταση στα 1.930 δολάρια η ουγγιά, αλλά εάν αυτό το επίπεδο ξεπεραστεί, τότε το πολύτιμο μέταλλο να μπορούσε να φτάσει τα 2.000 δολάρια».

Θετική εξέλιξη η επικείμενη κατάργηση του φόρου πολυτελείας

«Εάν καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα κοσμήματα, αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη κι ένα σημαντικό βήμα για εμάς», σημειώνει την ίδια στιγμή ο κ. Καλπακίδης, κάνοντας λόγο για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα προϊόντα αργυροχοΐας και στα γουνοποιητικά προϊόντα. «Μας ενδιαφέρει βέβαια να καταργηθεί ο φόρος όχι μόνο στην πρώτη ύλη, αλλά και στα προϊόντα της μεταποίησης», εξηγεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Όπως σχολιάζει μάλιστα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, «η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει ώστε αυτοί οι δύο σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας να συνεχίσουν την προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς και της αναπτυξιακής τους προοπτικής οι οποίες, εν μέσω αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων επί πολλά χρόνια, πλήττονταν κατάφωρα από τη διατήρηση αυτής της άδικης και παράλογης φορολόγησης, που υπήρξε απομεινάρι των μνημονιακών πολιτικών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε δύο στάδια η νομοθέτηση του πλαφόν στην αγορά – Έρχεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τριμήνου λόγω των υψηλών αποθεμάτων βενζίνης

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Άνοδος του πληθωρισμού στο 8,8% και ανάπτυξη 2,8% φέτος – Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider