Πάνω από 3 δισ. ευρώ ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης-  Έρχεται η «ζεύξη» με Αναπτυξιακό

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 3 δισ. ευρώ ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης-  Έρχεται η «ζεύξη» με Αναπτυξιακό
Στόχος η αύξηση της θελκτικότητας των δανείων με τα καθεστώτα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού, αφού θα υπάρχει δικαίωμα για δάνεια και επιδοτήσεις – φοροκίνητρα. Προχωρά το σχέδιο ενσωμάτωσης του REPowerEU των 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στο Σχέδιο Ανάκαμψης.  

Ενδιαφέρον για επενδύσεις αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ έχει αποτυπωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων για τα δάνεια των 12,7 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης. Το ενδιαφέρον που καταγράφεται με την μορφή της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήματος αναμένεται, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ να ενταθεί τις επόμενης ημέρες αφού πολλοί ενδιαφερόμενοι περιμένουν και τη «ζεύξη» των δανείων με τις επιδοτήσεις, τα φοροκίνητρα και τα άλλα εργαλεία του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για την άλλη εβδομάδα προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τις κοινές ανακοινώσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Στόχος είναι να ανακοινωθούν οι όροι και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται χρήση και των δύο εργαλείων για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο, καθώς και οι προϋποθέσεις. Παράλληλα στον νέο αναπτυξιακό, προχωρούν και τα πρώτα καθεστώτα που θα ενεργοποιηθούν για να ξεκινήσουν οι υπαγωγές. Με αρχή από την Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα, την Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και την Αγροδιατροφή - Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία, όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

To REPowerEU ενισχύει το Σχέδιο Ανάκαμψης

Το επόμενο βήμα στο μέτωπο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης είναι η ενσωμάτωση της νέας πρωτοβουλίας της Κομισιόν και τη στήριξη από την ενεργειακή κρίση REPowerEU . Ο λόγος για έναν νέο άξονα ο οποίος θα ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης μετά από αναθεώρηση.

Το αίτημα αναθεώρησης αναμένεται μπορεί να γίνει μετά την 1η Ιουλίου και η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού θα πρέπει τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου να διεξάγει έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Αφού όμως πρώτα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για την επιλογή των έργων τα οποία θα ενταχθούν.

Τα αιτήματα που φτάνουν στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είναι πολλά και ανάμεσά τους πέρα από την ενίσχυση των μεγάλων ενεργειακών υποδομών που έχουν σχέση με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη μετάβαση περιλαμβάνονται και τα πακέτα παρεμβάσεων τύπου εξοικονομώ, φωτοβολταϊκών κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διεκδικεί περίπου 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ για το REPowerEU. Από το ποσό αυτό νέο χρήμα με την μορφή επιδοτήσεων είναι μόνο 1 δισ. ευρώ περίπου. Μπορεί να ζητήσει (και θεωρείται από αρμόδια στελέχη σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει) έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων τα οποία θα προέρχονται από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και δεν έχουν ζητηθεί από κράτη-μέλη.

ΕΣΠΑ και ΚΑΠ

Επιπλέον μπορεί να πάρει 1,53 δισ. ευρώ περίπου από το νέο ΕΣΠΑ και 348 εκατ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει. Και τούτο τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν προς επικύρωση από τις Βρυξέλλες τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την περίοδο 2021-2027 με μία δεδομένη κατανομή κονδυλίων.

Ανάλογη διστακτικότητα υπάρχει προς το παρόν και για άλλα δικαιώματα που δίδονται. Μπορεί να εκχωρήσει από το Σχέδιο Ανάκαμψης έργα είτε στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ (αν κρίνει ότι μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος της περιόδου επιλεξιμότητας, δηλαδή το τέλος του 2023). Επίσης, αν το κρίνει μπορεί να μεταφέρει αντίστοιχα επενδύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης στο νέο ΕΣΠΑ (που τώρα βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής στην Ευρωπαϊκή ένωση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την περίοδο 2021- 2027).

Σε κάθε περίπτωση το αίτημα ενισχύει το ελληνικό Σχέδιο με επιπλέον κονδύλια. Επίσης δίδει τη δυνατότητα ανακατανομής όπου κρίνεται αναγκαίο. Παράλληλα επιβαρύνει και άλλο τις υπηρεσίες που πρέπει να στραφούν προς την δαπάνη των 30,5 δισ. ευρώ και προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και δημιουργεί πολλά διλήμματα που πρέπει να λυθούν μέσα στον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις κατοικιών – επιχειρήσεων με όχημα το REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης – και επιδότηση απασχόλησης

Το Ταμείο Ανάκαμψης «πηγή» των 300 δισ. για την ενεργειακή κρίση – Δεν δίνει νέο χρήμα η ΕΕ – Πού ωφελείται η Αθήνα

Το νέο πλέγμα παρακολούθησης της Ελλάδας - Η πρόοδος, οι προκλήσεις και οι νέοι στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider