Ρεύμα: Στα 48,6 ευρώ η επιδότηση τον Ιούνιο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 48,6 ευρώ η επιδότηση τον Ιούνιο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες
Ίδια ενίσχυση με τον Μάιο (100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες στις κύριες κατοικίες. Στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η επιδότηση και για τις μη κύριες κατοικίες. Ενίσχυση 195 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα επαγγελματικά τιμολόγια, με πρόσθετη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις έως 35 kVA, ύψους 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν στο ρεύμα και το αέριο τον Ιούνιο, ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr τους προμηθευτές χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιστολές του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση την ενημέρωση του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις κύριες κατοικίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται σε 48,6 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Πιο συγκεκριμένα, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες, η ενίσχυση καθορίζεται στα 185 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες ανέρχεται σε 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως συνέβη και τον Μάιο για πρώτη φορά, έτσι και τον Ιούνιο θα καλύπτονται με επιδότηση και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες. Για την επιπλέον αυτή κατανάλωση, η ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Μη κύριες κατοικίες και ΚΟΤ

Με την ίδια ενίσχυση (100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) θα καλυφθούν και οι καταναλώσεις των μη κύριων κατοικιών, όπως για παράδειγμα τα εξοχικά. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των μη κύριων κατοικιών ξεκίνησε από τον Μάιο. Επίσης, στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η ενίσχυση θα ανέλθει σε 195 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συγκριτικά με τον Μάιο, τον τρέχοντα μήνα θα είναι μειωμένες σε απόλυτα νούμερα τόσο η ενίσχυση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες των κύριων κατοικιών, όσο και η επιδότηση του ΚΟΤ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Insider.gr. Ωστόσο, το χονδρεμπορικό κόστος του Μαΐου (με το οποίο θα τιμολογήσουν οι προμηθευτές τον Ιούνιο) είναι κατά 10% περίπου μικρότερο από το χονδρεμπορικό κόστος του Απριλίου (με το οποίο τιμολόγησαν οι εταιρείες τον Μάιο).

Αυτό σημαίνει πως, παρά την ονομαστική μείωση των ενισχύσεων, το ποσοστό απορρόφησης των αυξήσεων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η χονδρεμπορική αγορά (DAM) «έκλεισε» τον Απρίλιο στα 246,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Μάιο στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος

Στην περίπτωση των επαγγελματικών τιμολογίων, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιούνιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επίσης, και αυτό τον μήνα θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής.

Η πρόσθετη στήριξη θα ανέλθει σε 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα είναι 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία.

Τέλος, για το φυσικό αέριο σε 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τόσο για οικιακούς όσο και για μη οικιακούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η τιμή στην Ελλάδα τον Μάιο

Έξαλλο το τουρκικό ΥΠΕΞ με την Γερμανία - «Προκατειλημμένες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider