KPMG: Δραστικές μεταβολές στον κλάδο Μεταφορών και Logistics στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KPMG: Δραστικές μεταβολές στον κλάδο Μεταφορών και Logistics στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία
Στη μελέτη “The Future of Transportation & Logistics” της KPMG εξετάζονται οι τάσεις, οι ευκαιρίες και οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.

Στην πρόσφατη μελέτη της KPMG στην Ελλάδα “The Future of Transportation & Logistics” διερευνάται η δομή του κλάδου των Μεταφορών και Logistics, το μέγεθος και η ανάπτυξη του, καθώς και οι οικονομικές τάσεις και οι διαφορετικοί τύποι των προσφερόμενων υπηρεσιών του. Πραγματοποιώντας μια επισκόπηση και συγκριτική ανάλυση των βασικών παραγόντων της αγοράς, η μελέτη παρουσιάζει τις κύριες προκλήσεις για τους νεοεισερχόμενους και τις αναμενόμενες μελλοντικές επενδύσεις στον κλάδο.

Παράλληλα, ρίχνει φως στις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, τονίζοντας τις τάσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εμπόρων λιανικής αναζητά καινοτόμους τρόπους για να βελτιώσει την παράδοση προς τον τελικό καταναλωτή και τη συνολική εμπειρία των πελατών τους, ο κλάδος στέφεται όλο και περισσότερο σε νέες λύσεις με τη μέθοδο “click and collect”. Η εστιασμένη έρευνα της KPMG συγκρίνει τα τρία μοντέλα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά: Store Collection, Smart Lockers και Curbside Pickup System.

Βασικά ευρήματα της έρευνας:

- Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (GVA) των Μεταφορών και Logistics στην Ελλάδα αποτέλεσε το 7.5% του συνολικού GVA για το 2019, την 5η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27. Ο τομέας 3PL παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, με μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) 9.8% στα έσοδα του κλάδου 3PL από το 2015 έως το 2019, με το EBITDA και τη ρευστότητα να απεικονίζουν μια συνολική θετική απόδοση του κλάδου την ίδια περίοδο
- Η ελληνική αγορά 3PL αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίους παίκτες. Το 78% του συνόλου των 1 550 εταιρειών 3PL έχουν ετήσια έσοδα κάτω από ΕΥΡΩ 1 εκατ. Η αγορά είναι ανταγωνιστική, εξαιρετικά κατακερματισμένη παρά την παρουσία πολλών παγκόσμιων οργανισμών logistics και οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη.
- Υπάρχει υψηλή επενδυτική δραστηριότητα και ενδιαφέρον για τον κλάδο των Logistics. Περισσότερα από ΕΥΡΩ 150 εκατ. αναμένεται να επενδυθούν για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής τα επόμενα χρόνια.

Βασικά ευρήματα της εστιασμένης έρευνας:

- Η λύση Store Collection είναι η απλούστερη λύση παραλαβής παραγγελιών, προσφέροντας ευελιξία και χαμηλό κόστος για μικρό αριθμό παραγγελιών ανά ημέρα.
- Τα Smart Lockers μειώνουν το κόστος της διαδικασίας παραλαβής, εξαλείφοντας την ανθρώπινη επαφή. Τα οικονομικά στοιχεία το καθιστούν κατάλληλο για μεσαίο αριθμό παραγγελιών ανά ημέρα.
- Τα Curbside Pickup Systems (CPS) είναι μια λύση που κάνει πλήρη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην διαδικασία παραλαβής – προσφέροντας την καλύτερη εμπειρία πελάτη, ευκολία, ευελιξία και το χαμηλότερο κόστος για μεγάλο αριθμό παραγγελιών.

Ο Δημήτρης Παπακανέλλου, Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα σχολίασε: «Σύμφωνα με τη μελέτη, η επόμενη ημέρα για τον τομέα των Μεταφορών και Logistics παρουσιάζει την τάση για νέες επενδύσεις. Οι οργανισμοί κατευθύνουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους σε λύσεις βελτιστοποίησης με χρήση advanced analytics, και ρομποτικού αυτοματισμού, εστιάζοντας στην «αστικοποίηση» των λειτουργιών αποθήκευσης και διανομής – ειδικά για το λεγόμενο “last mile”. Τέλος, ο κλάδος εφαρμόζει όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις που εξαλείφουν τις εκπομπές, στοχεύοντας στη βιωσιμότερη ανάπτυξή του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider