Με «σφραγίδες» PPF και Ταμείου Ανάκαμψης η ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «σφραγίδες» PPF και Ταμείου Ανάκαμψης η ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών
«Πράσινο φως» για την «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών». Ποια είναι τα οφέλη από το project.

Το έργο της «Ανέγερσης και Λειτουργίας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών με ΣΔΙΤ» ενέκρινε χτες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση. Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως σχετικά πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, αποφάσισε την ένταξη του έργου με τίτλο «Τεχνική Υποστήριξη - Προετοιμασία πρότασης υπαγωγής στον Ν. 3389/2005 του έργου: Χρηματοδότηση, Μελέτη, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση του κτιρίου Πρωτοδικείο Αθηνών & Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη Γ.Γ. ΣΔΙΤ» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε το έργο να μπει στη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Όπως είναι γνωστό, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνεται το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης/ Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών». Το έργο επιδιώκει την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων, καθώς και τη βελτίωση των ελληνικών δικαστικών υποδομών. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πρώτα έργα με τα οποία άρχισε να λειτουργεί η νέα Μονάδα - PPF του ΤΑΙΠΕΔ (αρκετά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης). Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την ωρίμανση του έργου, πριν την υπαγωγή στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Το έργο αφορά την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αθήνα που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών σε χώρο που βρίσκεται σήμερα μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου. Με την υλοποίηση του έργου θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο όλες οι υπηρεσίες της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που θα οδηγήσει σε καλύτερες συνέργειες και συνεργασία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατασκευή του αφορά στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου, στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου, στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου Υπόγειου Χώρου τριών (3) επιπέδων. Σύμφωνα με παλιότερες εκτιμήσεις, γίνονταν λόγος για έργο ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Αθηνών σε ένα νέο κτήριο που θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις απονομής δικαιοσύνης θα οδηγήσει σε διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοδοτική διαδικασία και σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα υποστηρίξει τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την βελτίωση δεξιοτήτων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων κτλ. Επιπλέον το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ενεργειακές του απαιτήσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider