Φινλανδία: Το Σάββατο σταματά η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδία: Το Σάββατο σταματά η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Η Gasum θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector.

Τελευταία Ενημέρωση 19:20

Το Σάββατο 21 Απριλίου θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία ενέργειας Gasum. Όπως ανέφερε η Gasum, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπούν το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας). Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

«Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν. «Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες», είπε.

Αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια

Η κίνηση έρχεται καθώς η Φινλανδία αρνείται να πληρώσει για την παροχή αερίου σε ρούβλια και εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων Ελσίνκι - Μόσχας για την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO.

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Η Ρωσία, που μοιράζεται με τη Φινλανδία ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων, έχει απειλήσει να τιμωρήσει τη χώρα εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το 2021, το 5,4% των εξαγωγών της Φινλανδίας απορροφήθηκε από τη Ρωσίας, ενώ σχεδόν το 12% των συνολικών εισαγωγών της προήλθαν από τη Ρωσία. Τα ποσοστά δεν είναι τεράστια, ωστόσο η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε κάποιους από τους βασικούς τομείς της Φινλανδίας, όπως η βιομηχανία χάρτου και η ενέργεια.

Επιβεβαιώνει η Gazprom

H εταιρεία Gazprom Export, ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην κρατική φιλανδική εταιρεία Gasum.

Η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε επειδή η Gasum δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που τις παρέδωσε τον Απρίλιο, οι οποίες πρέπει να γίνονται σε ρούβλια σύμφωνα με τους νέους ρωσικούς κανόνες. Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της, στη διαδικασία της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε η φινλανδική εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO: Η Ρωσία αναπτύσσει νέες στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά σύνορά της

Αυξημένες 75% οι ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία - Στα 6 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider