Μολδαβία: Πληρώνει το «μάρμαρο» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μολδαβία: Πληρώνει το «μάρμαρο» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Το ΔΝΤ εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού της Μολδαβία, σε μια προσπάθεια να καλύψει το οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα της. Τα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί προς διάφορα έθνη να παρέχουν ρευστότητα στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύγκρουση στην Ουκρανία συσσωρεύει πιέσεις στο πρώην σοβιετικό έθνος, ακριβώς τη στιγμή που άρχισε να προσπαθεί να διορθώσει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η Μολδαβία είναι κατά κάποιο τρόπο ακόμα εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξακολουθεί να είναι δεμένη με τη Μόσχα λόγω της ενέργειας. Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης στο φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος της Υπερδνειστερίας, εγείροντας ανησυχίες ότι η Μολδαβία μπορεί να συρθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ωθήσει τη Μολδαβία να κάνει μια αποφασιστική ρήξη με το παρελθόν της. Η κυβέρνηση έχει επισπεύσει την προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ και, από τον Φεβρουάριο, έχει την τεχνική ικανότητα να μεταβεί από τα ρωσικά στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 22%, την ανάπτυξη να καταρρέει από το κύμα μετά την Covid κατά 14% το 2021, την πρόβλεψη για ανάπτυξη εφέτος να φτάνει μόλις στο 0,3% και τις εξαγωγές να διαταράσσονται, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη και να αποσταθεροποιήσει το έθνος των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πόλεμος έφερε έλλειμμα

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Rodgers Chawani, τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη Μολδαβία, είναι ότι η χώρα δανείζεται τόσα πολλά για να σωθεί από τα εξωτερικά σοκ, που δεν μένουν πόροι για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

«Σε ποιο σημείο θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στη δική τους ατζέντα;» ρώτησε ο Chawani, ανησυχώντας ότι καθώς ιδρύματα όπως το ΔΝΤ μπορούν να χορηγούν μόνο δάνεια, το συσσωρευμένο χρέος θα καταναλώσει μελλοντικά τα κεφάλαια που θα έπρεπε να είχαν δαπανηθεί για την ανάπτυξη.

«Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν υπερβολικά», είπε, μιλώντας στο γραφείο του Ταμείου στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. «Γι’ αυτό ζητάμε από διμερείς χορηγούς να προσφέρουν περισσότερες επιχορηγήσεις».

Πριν από τον πόλεμο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους της Μολδαβίας ως προς το ΑΕΠ θα έφτανε στο 40% το 2022, από 27,9% το 2019. Το ταμείο εκτιμά οτιδήποτε άνω του 45% θεωρείται ως μη βιώσιμο για τη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Chawani.

Μόνο το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί από τον Δεκέμβριο, να παρέχει περίπου 815 εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη , καθώς προσπαθεί να καλύψει ένα εκτιμώμενο έλλειμμα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων - περίπου το 14% της οικονομίας - με μεγάλο μέρος από αυτό να οφείλεται στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider