ΕΕ: Εντός έξι μηνών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μοιράσου το
ΕΕ: Εντός έξι μηνών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο. Πίστωση χρόνου για Ουγγαρία-Σλοβακία. Η ΕΕ «χτυπάει», επιπλέον, συστημικές τράπεζες και αξιωματούχους. «Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέο γύρο κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου πρότεινε η Κομισιόν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σταδιακή διακοπή, εντός διαστήματος έξι μηνών, των εισαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο κοστοβόρο βήμα της Ευρώπης στην κατεύθυνση υποστήριξης της Ουκρανίας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Θα είναι ένα ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο», ξεκάθαρισε προσθέτοντας:

«Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, με τακτικό τρόπο που να επιτρέψει σε εμάς και στους ετέρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικά κανάλια ανεφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές».

Ξεχωριστά η Λάιεν ανέφερε ότι «ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για την βίαιη επιθετικότητά του».

Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ενδείξεις ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου ώθησαν την ΕΕ να λάβει πιο τολμηρά μέτρα ως προς τις ενεργειακές κυρώσεις. Ωστόσο, η επιβολή μέτρων που θα μειώσουν ή και θα διακόψουν πλήρως τον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ένα πολύπλοκο έργο για το μπλοκ, σημειώνει το Reuters. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή εξαρτάται από τη Ρωσία για πολλές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των αγορών πετρελαίου του μπλοκ, σύμφωνα με την Eurostat.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, για να συζητήσουν -και ενδεχομένως να εγκρίνουν- την πρόταση. Αυτός θα είναι ο έκτος κατά σειρά γύρος κυρώσεων του μπλοκ με στόχο τη Ρωσία.

Η κίνηση εντείνει δραματικά το διακύβευμα με τη Μόσχα, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναζητεί τρόπους να πιέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο που διεξαγάγει στην Ουκρανία.

Εξαιρούνται Ουγγαρία-Σλοβακία

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία. Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Δεύτερη πηγή, με γνώση των συζητήσεων, δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Αποκλεισμός της Sberbank και άλλες κυρώσεις

Η ΕΕ προτείνει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης τράπεζας της ρωσίας Sberbank και άλλων σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ. Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου.

Προτείνει, επίσης, την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.

Μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων - Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας με επιφυλάξεις

Κομισιόν - Ρωσία: Προς έγκριση το 6ο πακέτο κυρώσεων - Επιφυλάξεις για το εμπάργκο από Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία

Όλες οι ειδήσεις

10:28

Moderna: Θα ανοίξει στην Αυστραλία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει εμβόλια κατά της covid

10:19

Ιαπωνία: Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας μέγεθος, αλλά... με το πάσο της

10:05

Πωλείται το γιοτ στο οποίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε το τελευταίο της καλοκαίρι

10:03

Κατάταξη της Σανγκάης: Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν στις πρώτες θέσεις

10:00

Συμβουλές για έναν «πράσινο Δεκαπενταύγουστο»

09:44

Η Tesla έχει κατασκευάσει πάνω από 3 εκατομμύρια οχήματα, λέει ο Έλον Μασκ

09:32

Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

09:24

Νότια Κορέα: Δίνει ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο σχέδιο αρωγής για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

09:17

Κίνα: Απρόσμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα -«Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων

09:04

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

09:03

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: «Πρεμιέρα» με τη νέα δομή - Συνεδριάζει αρχές Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή 

08:56

Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα

23:59

Στον τελικό των 100μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

23:49

Άργος: Ασθενοφόρο παρέσυρε ηλικιωμένη

23:32

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κατάρρευση προηγμένων πολιτισμών

23:16

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα

22:59

Θεσσαλονίκη: Άλλες 10 φορές θα επισκεφθεί την πόλη το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal ως το τέλος του έτους

22:43

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα καλέσει για πάγωμα της οροφής στις τιμές της ενέργειας για το φθινόπωρο

22:20

Κουβέιτ: Διορισμός πρεσβευτή στο Ιράν, μετά από έξι και πλέον χρόνια

22:01

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα από την ίδια οικογένεια για αρπαγή ανήλικης

21:44

Κομοτηνή: Μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά οκτώ μεταναστών

21:28

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 43χρονη και 34χρονος σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα

21:14

Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

20:54

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

20:38

ΗΠΑ: "Μεγάλη ανακούφιση" για την οικογένεια Ρούσντι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του

20:27

Υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το έργο της κυβερνοασφάλειας

20:04

Θάσος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς ακόμα και μετά την καταιγίδα

19:56

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:50

Ελ. Βενιζέλος: Αεροπλάνο της Air France έκανε αναγκαστική προσγείωση

19:40

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στα Πραιτώρια Μονοφατσίου