ESM: Ξεκίνησε η «κούρσα διαδοχής» του Κλάους Ρέγκλινγκ - Τον Μάιο οι αποφάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM: Ξεκίνησε η «κούρσα διαδοχής» του Κλάους Ρέγκλινγκ - Τον Μάιο οι αποφάσεις
Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα παραιτηθεί αργότερα εντός του έτους. Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 23 Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο.

Ξεκίνησε η «κούρσα διαδοχής» του Κλάους Ρέγκλινγκ στην «κεφαλή» του ESM, με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας να σκέφτονται όλες να προτείνουν υποψηφίους για να ηγηθούν του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών και αξιωματούχων στο Politico.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα παραιτηθεί αργότερα εντός του έτους. Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 23 Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο. Ενώ ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία, στόχος τους είναι να διορίσουν κάποιον με γενική συναίνεση. Η προθεσμία υποβολής υποψηφίου λήγει τη Δευτέρα.

Καμία χώρα δεν έχει προτείνει ακόμη επίσημα υποψήφιο. Ωστόσο, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια, πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του για τη θέση, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ο Γκραμένια κατέβαλε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ηγηθεί του Eurogroup το 2020 και παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2021. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Λουξεμβούργου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Εάν ένας Ιταλός αναλάμβανε τον ρόλο, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, δεδομένης της αποστροφής της Ρώμης υπό προηγούμενες κυβερνήσεις να εμπλακεί με το ταμείο, που θεωρείται πολιτικά τοξικό. Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Πορτογαλία σκέφτεται επίσης να παρουσιάσει τον δικό της υποψήφιο, όπως και η Ολλανδία, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Ο ESM ιδρύθηκε το 2012 ως απάντηση στην κρίση του ευρώ με μια διακυβερνητική συνθήκη. Ο Ρέγκλινγκ, Γερμανός υπήκοος, παραιτείται στις 8 Οκτωβρίου, μετά από δύο πενταετείς θητείες ως διευθύνων σύμβουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESM: «Πράσινο φως» για πρόωρη αποπληρωμή δανείων- θετικό μήνυμα στις αγορές

Πράσινο φως και από Γερμανία για πρόωρη εξόφληση 4,51 δισ. δανείων ΔΝΤ & GLF - Τι λένε οι επιστολές Σταϊκούρα, ΟΔΔΗΧ, ESM και Κομισιόν

Ρέγκλινγκ για Σταϊκούρα: Είχαμε μια καλή συνάντηση για τις οικονομικές εξελίξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider