Σε δυσμενή θέση βρίσκεται ο κλάδος της εγχώριας πτηνοτροφίας, στη σκιά του εκρηκτικού «κοκτέιλ» των ανατιμήσεων που καταγράφονται στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας.
Τους τελευταίους μήνες το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο, ναρκοθετώντας τις προοπτικές του κλάδου και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πτηνοτρόφους για την επόμενη ημέρα. Τα προβλήματα άρχισαν να γίνονται ορατά από το περασμένο Φθινόπωρο, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κι όμως η πολεμική σύρραξη στα ουκρανικά εδάφη, που κοντεύει να συμπληρώσει σε διάρκεια δύο μήνες, επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση.
Μιλώντας στο insider.gr o πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, Θάνος Αγγελάκης, εκπέμπει «SOS» για το μέλλον του κλάδου μπροστά στη «θύελλα» των ανατιμήσεων. «Η κατάσταση στην αγορά συνιστά μια δύσκολη εξίσωση, στην οποία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να βρω λύση», σχολιάζει.
Διπλάσιες οι τιμές σε ζωοτροφές
«Οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες, ό,τι προμηθευόμαστε έχει διπλάσια τιμή», εξηγεί ο κ. Αγγελάκης, διατυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό του για την ξέφρενη πορεία των τιμών των ζωοτροφών. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο αγοράζαμε σιτάρι στα 220 ευρώ τον τόνο, ενώ πλέον η τιμή του έχει σκαρφαλώσει στα 430 ευρώ», προσθέτει, ενώ διερωτάται «τι θα γίνει με τις επόμενες σοδειές σιταριού και καλαμποκιού; Θα σπείρει του χρόνου η Ουκρανία;».
Δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου και το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού, οι φόβοι για ελλείψεις στην αγορά, αλλά και για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις προσεχώς καλά κρατούν.
Ανατιμήσεις έως 30% στα πουλερικά, έρχεται μείωση της κατανάλωσης
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, παρά το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, η χώρα έχει επάρκεια σε πουλερικά. Προκειμένου, ωστόσο, ο κλάδος να θωρακίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών του, έχουν ήδη καταγραφεί ανατιμήσεις. «Οι καταναλωτές αγοράζουν σήμερα κοτόπουλο, με την τιμή του να έχει αυξηθεί από 25% έως 30%», σημειώνει, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο καταναλωτής, καθώς το κύμα ακρίβειας «γονατίζει» το διαθέσιμο εισόδημα. «Εύχομαι να μην γίνουν άλλες ανατιμήσεις. Είμαστε πραγματικά θλιμμένοι γιατί ο καταναλωτής στο παζλ της κατανάλωσης έχει πολλά να λάβει υπόψιν του. Δυστυχώς Θα μειωθεί η κατανάλωση ακόμη και στο κοτόπουλο που είναι η φθηνότερη πρωτεΐνη. Ο Έλληνας περνάει πολύ δύσκολα και δεν έχει καλή ψυχολογία», συμπληρώνει.
Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα δεν είναι η εποχή του κοτόπουλου, αφού την τιμητική τους έχουν το αρνί και το κατσίκι, ο κ. Αγγελάκης δεν διστάζει να κάνει την εξής πρόβλεψη «Με την τιμή των αμνοεριφίων στα 15 ευρώ το κιλό, ο κόσμος θα περιορίσει τις ποσότητες που θα αγοράσει και θα συμπληρώσει το γιορτινό τραπέζι ακόμη και με κοτόπουλο».
Να σημειωθεί εδώ ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για πάγια αιτήματα του κλάδου. Στην τελευταία συνάντηση μάλιστα με την ηγεσία του υπουργείου, οι πτηνοτρόφοι έθεσαν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη απόκτησης πρόσβασης σε αγορές ζωοτροφών που μέχρι πρότινος ήταν «κλειστές», όπως είναι για παράδειγμα οι χώρες της Νοτίου Αμερικής.
«Εάν ο πόλεμος δεν τελειώσει, το 2023 θα είναι χειρότερο»
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου – και όσα τρομακτικά έχουν επακολουθήσει – έχουν ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες σε ό,τι αφορά το νόμο προσφοράς και ζήτησης, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και με τους κραδασμούς να γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και στην ελληνική αγορά. Χωρίς να θέλει να φανεί απαισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής, ο ίδιος προειδοποιεί πως εάν ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη συνεχιστεί για μακρά χρονική περίοδο, τότε δεν αποκλείεται το 2023 να αποδειχθεί δυσκολότερη χρονιά έναντι της φετινής…