Οι 3+1 λόγοι που η UBS παραμένει «ταύρος» για την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 3+1 λόγοι που η UBS παραμένει «ταύρος» για την Ελλάδα
Την εποικοδομητική της στάση τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατηρεί η UBS, αναμένοντας ανάπτυξη 5,5% για φέτος.

Την εποικοδομητική της στάση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατηρεί η UBS, αναμένοντας ανάπτυξη 5,5% για φέτος.

Όπως σημειώνει ο ελβετικός οίκος, η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 έφτασε στο 8,3%, αν και η δυναμική κατά το τέταρτο τρίμηνο περιορίστηκε μόλις στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση, οι περιορισμοί που σχετίζονταν με την πανδημία έπληξαν την δραστηριότητα.

Ωστόσο, η UBS διατηρεί την αισιοδοξίας της εξαιτίας, (1) του ισχυρού carry over από πέρυσι (περίπου 1,6%), (2) της πιο άμεσης έναρξης της τουριστικής περιόδου, (3) της προκαταρκτικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επόμενης δόσης του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ (με τους συνολικά διαθέσιμους πόρους να φτάνουν έως και τα 16 δισ. ευρώ για φέτος) και (4) της αύξησης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021).

Στο δημοσιονομικό σκέλος συνεχίζεται η υπεραπόδοση, με τον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (απομένει 1,9 δισ. ευρώ) έως τα τέλη Μαρτίου.

UBS

Να σημειωθεί πως η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη Ευρωζώνη στο 2,9% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023, από 4,2% και 2,3% αντίστοιχα. Πλέον, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 6,2% για φέτος και στο 1,9% το 2023.

Αυτό το επίπεδο αυξήσεων των τιμών θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το «πάτημα» να συνεχίσει την αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων να προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγούν ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος Ευρωζώνης και της Βρετανίας και ο Rochus Baumgartner, αναλυτής της UBS Global Wealth Management, «αν και η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ιδίως βραχυπρόθεσμα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, στα τρόφιμα και σε άλλα αγαθά, η ευρύτερη δυναμική από το reopening, καθώς και τα ευνοϊκά base effects, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος». Σύμφωνα με τους ίδιους, όλες οι εκτιμήσεις ενέχουν κινδύνους, και η απρόβλεπτη εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία τις διατηρεί προς το παρόν στραμμένες προς τα κάτω. Ωστόσο, αν υποτεθεί, ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτος, η ύφεση θα αποφευχθεί.

Ο οίκος λαμβάνει επίσης δύο σενάρια, με το πρώτο να εστιάζει σε μια τιμή πετρελαίου (αμερικανικό αργό) γύρω στα 140 δολάρια το βαρέλι, οδηγώντας σε μια αύξηση του ΑΕΠ το 2022 κατά 2,1%, ενώ στο δεύτερο σενάριο, όπου ο ενεργειακός εφοδιασμός από της Ρωσία θα μειωνόταν κατά 50% και οι τιμές του πετρελαίου (αμερικανικό αργό) θα έφταναν στα 180 δολάρια το βαρέλι, η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε ύφεση (πρώτο έως τρίτο τρίμηνο του 2022) και η ανάπτυξη για φέτος θα ήταν μόλις στο 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's για πέντε ελληνικές τράπεζες - Αναβάθμιση με θετικές προοπτικές

Τι δείχνουν τα τρία σενάρια της UBS για την πορεία του πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider