Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να «σπρώξει» την Αίγυπτο στο ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να «σπρώξει» την Αίγυπτο στο ΔΝΤ
Περίπου το 1/3 των ξένων τουριστών της Αιγύπτου προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, εντείνοντας τις ανησυχίες για μεγάλο πλήγμα στον τουριστικό κλάδο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να οδηγήσουν την Αίγυπτο στο να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ανέφερε το Bloomberg, κάνοντας λόγο για προχωρημένες επαφές μεταξύ του Καίρου και του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχους από τη αφρικανική χώρα, οι δύο πλευρές εξετάζουν σειρά επιλογών, όπως μια «προληπτική γραμμή ρευστότητας» ή και άλλες φόρμες χρηματοοικονομικής ενίσχυσης της Αιγύπτου.

Το αιγυπτιακό ΥΠΟΙΚ και η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν απάντησαν σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Αίγυπτο αρκέστηκε να πει πως «εξακολουθούμε να παρατηρούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές».

Σημειώνεται πως η Αίγυπτος είχε συζητήσεις με το ΔΝΤ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κάιρο να αναγνωρίζει πως η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Τρόφιμα και τουρισμός

Η Αίγυπτος θεωρείται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, και καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία θεωρούνται από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως για το προϊόν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ότι οι περιορισμοί εξαγωγής σιταρίου θα αυξήσουν τις τιμές τροφίμων στην αφρικανική χώρα.

Ακόμα, περίπου το 1/3 των ξένων τουριστών της Αιγύπτου προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, εντείνοντας τις ανησυχίες για μεγάλο πλήγμα στον τουριστικό κλάδο της Αιγύπτου τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε -μεταξύ άλλων- αναφερόμενη στην Αίγυπτο:

Εάν έχουμε υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ανησυχώ για το πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο στην Αίγυπτο. Και γι αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ευάλωτους πληθυσμους και τις ευάλωτες επιχειρήσεις της Αιγύπτου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος, η Fed και το επικίνδυνο παιχνίδι των αγορών

Ζελένσκι σε Bundestag: «Γκρεμίστε αυτό το τείχος, βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider