Ρεύμα: Στα 72 ευρώ εκτινάσσεται η επιδότηση τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 72 ευρώ εκτινάσσεται η επιδότηση τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά
Σχεδόν διπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης συγκριτικά με τον Μάρτιο, το οποίο ήταν 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης – Αύξηση 100% της επιδότησης των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος, με έκτακτη επιπλέον ενίσχυση για τις μικρές επιχειρήσεις – Συνεχίζεται η επιδότηση στο αέριο – Στα 640 εκατ. ευρώ οι παρεμβάσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα.

Στα 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης αυξάνεται για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η επιδότηση είναι ενισχυμένη κατά 80% έναντι του Μαρτίου, όταν είχε διαμορφωθεί στα 39 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του Insider.gr για ενίσχυση αισθητά πάνω από τα 55 ευρώ τον επόμενο μήνα.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε οι πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης να επιδοτηθούν με 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ οι επόμενες 150 κιλοβατώρες θα ενισχυθούν με 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

218 εκατ. για την επιδότηση των νοικοκυριών

Η ενίσχυση θα καλύψει και αυτό τον μήνα όλες τις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, τετραγωνικών και παρόχου ρεύματος. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι πολίτες που δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας στην προηγούμενη φορολογική δήλωση, θα πρέπει να το κάνουν στην επόμενη δήλωση, ώστε να τους παρασχεθεί η επιδότηση αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου πεδίου στις δηλώσεις, για την καταχώριση των φοιτητικών κατοικιών. Και σε αυτή την περίπτωση, θα δοθεί επιδότηση στο ρεύμα, αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αυξάνεται στα 87 τον Απρίλιο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, από 53 ευρώ τον Μάρτιο, ώστε να καλυφθεί σχεδόν το σύνολο της ανατίμησης. Συνολικά για την επιδότηση των οικιακών καταναλωτών θα διατεθούν 218 εκατ. ευρώ, από 148 εκατ, ευρώ τον Μάρτιο.

Αύξηση 137% της ενίσχυσης στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Στην περίπτωση των μη οικιακών τιμολογίων καταναλωτών ρεύματος, για τους επαγγελματίες η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται στα 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, από 65 ευρώ τον Μάρτιο. Επιπλέον οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με παροχή έως 25 kVA, καθώς και τα αρτοποιεία, ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης.

Κατά συνέπεια, για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επίσης, στις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA, θα διατεθούν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότηση του συνόλου επιδότησης για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Συνολικά για τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, από 132 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο. Επομένως είναι αυξημένα κατά 137%.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως θα συνεχιστεί η επιδότηση και τον Απρίλιο, ωστόσο το ύψος της θα ανακοινωθεί στο τέλος του τρέχοντα μήνα, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί η χονδρεμπορική τιμή, η οποία παρουσιάζει πολύ έντονη μεταβλητότητα.

Για τον Μάρτιο, όπως αναφερόταν και στις σχετικές ΚΥΑ, η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Κυβέρνηση και αυτόν τον μήνα κινείται οργανωμένα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

"Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί ρεκόρ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ/MWh όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ/MWh, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα", πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, η τεράστια ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό είναι αναγκαία άμεσα μια ευρωπαϊκή λύση. "Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει στοχευμένη πρόταση 6 σημείων για τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μείωση των τιμών του Φυσικού Αερίου και κατ’ επέκταση της Ηλεκτρικής Ενέργειας", σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση καυσίμων: Έως 50 ευρώ το κέρδος για δικαιούχους – Με ηλεκτρονική κάρτα η πληρωμή

Όλα τα μέτρα 1,7 δισ. για την ακρίβεια: Παρέμβαση σε καύσιμα, ρεύμα, επιδόματα, παράταση Επιστρεπτέας, στήριξη αγροτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider