Λαγκάρντ: Τα δύο σενάρια για πληθωρισμό και ανάπτυξη - Ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Τα δύο σενάρια για πληθωρισμό και ανάπτυξη - Ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Αναφανδόν» υπέρ του εγχειρήματος του ψηφιακού ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις ανακοινώσεις πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων, της διακοπής του διεθνούς εμπορίου και της ασθενέστερης εμπιστοσύνης», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η έκταση και το εύρος αυτών των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης και από πιθανά περαιτέρω μέτρα», όπως συμπλήρωσε η κα. Λαγκάρντ.

Βασικές εκτιμήσεις ΕΚΤ

Θα πρέπει να τονιστεί πως εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, η ΕΚΤ αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό για φέτος στο 5,1%, από 3,2%, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% το 2023, προτού φτάσει στο 1,9% το 2024 — οριακά κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7% το 2022 αντί για 4,2% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2023, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,8% και το 2024 με 1,6%, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τα δύο σενάρια της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Παράλληλα, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στα δύο σενάρια που έχει λάβει η ΕΚΤ.

Στο δυσμενές σενάριο ο η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στο 5,9% το 2022 προτού υποχωρήσει στο 2% και στο 1,6% αντίστοιχα το 2023 και το 2024. Από την άλλη, η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα φτάσει στο 2,5% για εφέτος στο 2,7% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

Στο αυστηρό σενάριο ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 7,1% το 2022 προτού υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 1,9% το 2023, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% τόσο το 2022 όσο και το 2023, προτού υποχωρήσει στο 1,9% το 2024.

Επιπλέον, σε εναλλακτικά σενάρια για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Λαγκάρντ τόνισε πως η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά από μια απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων και μια πιο σοβαρή επιβράδυνση στο εμπόριο και το οικονομικό κλίμα. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται ακόμη να μειωθεί σταδιακά και να παραμείνει σε επίπεδα γύρω από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό το 2024.

Επιπλέον, η απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα από το προγραμματισμένο σόκαρε τους αναλυτές που ανέμεναν σε γενικές γραμμές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει μια απόσταση μέχρι να κατανοήσει καλύτερα τον οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση στην Ουκρανία.

Ψηφιακό ευρώ

Παράλληλα, «αναφανδόν» υπέρ του εγχειρήματος του ψηφιακού ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις ανακοινώσεις πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως στηρίζει απόλυτα το έργο της task force η οποία «δουλεύει» στο Ευρωσύστημα υπό τον Φάμπιο Πανέτα από τον Οκτώβριο και πως υπάρχει ένα πλάνο εξέτασης του εγχειρήματος διάρκειας δύο ετών, μέσα στο οποίο η ΕΚΤ θα κληθεί να πάρει αποφάσεις.

Η κ. Λαγκάρντ προσέθεσε πως η ΕΚΤ οφείλει να είναι είναι μπροστά από την καμπύλη, και αν μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες προς το ψηφιακό ευρώ, τότε θα το πράξει. Η πρόεδρος της Τράπεζας, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει ως θετικό δηλώνοντας ευχαριστημένη από το διάταγμα γύρω από τα CBDC και τα crypto το οποίο υπέγραψε εχθές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα - Και αγορά ομολόγων εάν χρειαστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider