ΕΚΤ: Συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα - Και αγορά ομολόγων εάν χρειαστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα - Και αγορά ομολόγων εάν χρειαστεί
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι αναφέρει για την Ελλάδα που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. «Σήμα» στήριξης ακόμη με αγορές κρατικών τίτλων πέρα από τις επανεπενδύσεις στις λήξεις. Απρόσμενο: Επιταχύνει την έξοδο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η ΕΚΤ προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα εάν χρειαστεί, παρότι τα ελληνικά ομόλογα, δεν κατατάσσονται στην επενδυτική βαθμίδα, όπως υπενθυμίζει σήμερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ελλάδα επισημαίνει, πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και η αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις επανεπενδύσεις στη λήξη των ομολόγων, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών, η οποία «θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία». Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Επιταχύνει την έξοδο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμένονταν, αναθεωρώντας ωστόσο τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP.

Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως οι αγορές ομολόγων στη βάση του προγράμματος APP θα αυξηθούν εμπροσθοβαρώς κατά τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ το Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η νομισματική αρχή ενδέχεται, μάλιστα, να τερματίσει το πρόγραμμα APP κατά το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα από το μέτωπο της οικονομίας στηρίξουν την προσδοκία ότι το outlook του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα δεν θα εξασθενίσει, ακόμη και μετά τον τερματισμό των αγορών. Ωστόσο, «παραμένουμε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα για τις καθαρές αγορές assets όσον αφορά το μέγεθος ή/και τη διάρκεια», σε περίπτωση που αλλάξει το outlook του πληθωρισμού ή οι συνθήκες χρηματοδότησης, αναφέρεται στο κείμενο των αποφάσεων.

Ξεχωριστά, η ΕΚΤ διατήρησε την πρόθεση να διακόψει τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του PEPP (έκακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας) στα τέλη Μαρτίου. Θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που ωριμάζουν έως τουλάχιστον τα τέλη του 2024.

Επιτόκια

Μια επιπλέον αλλαγή που υπήρξε αφορά το guidance για τα επιτόκια τα οποία η ΕΚΤ σχεδιάζει πλέον να αυξήσει σε «κάποιο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και όχι «λίγο μετά». Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του τερματισμού του QE (ίσως τον Ιούλιο) και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

Αναφορά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη, όπως αναφέρει η ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας. Θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εκπληρώσει την εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών και διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα δύο σενάρια για πληθωρισμό και ανάπτυξη - Ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider