Σταϊκούρας: Η ΕΕ επεξεργάζεται ισχυρότερη στήριξη για ενεργοβόρες εταιρείες – «Παράθυρο» για εξαίρεση αμυντικών δαπανών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Η ΕΕ επεξεργάζεται ισχυρότερη στήριξη για ενεργοβόρες εταιρείες – «Παράθυρο» για εξαίρεση αμυντικών δαπανών
Τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό «χώρο» για την Ελλάδα περιμένει το ΥΠΟΙΚ. Πολύ πιο μεγάλες οι ανάγκες για κάλυψη των μέτρων σε ρεύμα αέριο. Σύστησε ψυχραιμία, θα απαιτηθούν ημέρες ίσως και εβδομάδες για να υπάρξει καθαρότερη εικόνα. Δεδομένη η παροχή έκτακτης στήριξης μέσα στον Μάρτιο. «Έχουμε πόλεμο. Οι πολίτες θα χάσουν», ξεκαθάρισε.

Τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό «χώρο» για την Ελλάδα (και για όλα τα κράτη) περιμένει το ΥΠΟΙΚ ώστε μαζί με μία καλύτερη εικόνα για την πορεία της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, αλλά και των κρατικών ταμείων να διαμορφωθεί το πλέγμα των μέτρων στήριξης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Παραπολιτικά». Σύστησε ψυχραιμία και είπε πως θα απαιτηθούν ημέρες ίσως και εβδομάδες για να υπάρξει καθαρότερη εικόνα της κατάστασης.

Εξήγησε πως είναι πολύ κρίσιμη η στάση της ΕΕ. Και περιέγραψε την αλλαγή θέσης για την εξαίρεση ή την ειδική αντιμετώπιση από δημοσιονομικής πλευράς των αμυντικών δαπανών στο τελευταίο Ecofin κάτι που, αν γίνει πράξη, δίδει μεγάλα περιθώρια στη χώρα για στήριξη. Επίσης, είπε πως αλλάζει και η θέση της Επιτροπής για το ελληνικό αίτημα επιπλέον στήριξης και ενεργοβόρων επιχειρήσεων (για το οποίο υπήρχε άρνηση έως τώρα).

Επίσης, ανέλυσε την κρισιμότητα της πρότασης της Ελλάδας για ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης του κόστους των μέτρων σε ρεύμα και αέριο γιατί, όπως εξήγησε, με τις νέες προβλέψεις για το κόστος κάλυψης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα λεφτά από τους ρύπους θα εξαντληθούν πολύ πιο νωρίς από το 3ο τρίμηνο του 2022 που αρχικά είχε προβλεφθεί και το κόστος (με τα σημερινά δεδομένα) θα πρέπει να το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός...

Επανέλαβε την παροχή έκτακτης στήριξης μέσα στον Μάρτιο. Αλλά και την εξέταση του κατά πόσο θα αλλάξουν οι όροι αποπληρωμής της Επιστρεπτέας αλλά γι αυτό το μέτρο η απόφαση θα ληφθεί αργότερα. «Έχουμε πόλεμο. Οι πολίτες θα χάσουν», ξεκαθάρισε.

Τόνισε, πολλές φορές, πόσο ευμετάβλητη είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα. «Η αβεβαιότητα έχει πολλαπλασιασθεί» είπε. Εξήγησε πως η πολιτική μας θα πρέπει να αφορά στην στοχευμένη στήριξη αλλά για πολύ περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί και για ένα πρόβλημα πολύ πιο έντονο. Και περιέγραψε τους 4 άξονες στήριξης αλλά και τους παράγοντες που θα συνδιαμορφώσουν τις ελληνικές αποφάσεις.

Για ρεύμα και αέριο υψηλές τιμές όλο το 2022- τελειώνουν τα λεφτά από ρύπους

Θα συνεχίσουμε την επιδότηση ρεύματος και αερίου πρόσθεσε. Ενώ πριν η εκτίμηση ήταν πως οι τιμές θα πέσουν το 2ο τρίμηνο του 2022 και μετά θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για ολόκληρο το έτος με αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων των δημοπρασιών το 3ο τρίμηνο, πλέον το βασικό σενάριο είναι πως οι σημερινές τιμές ενέργειας θα παραμείνουν για όλο το 2022 σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα. Γι αυτό και χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκή λύση για το θέμα, υπογράμισε.

«Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, είπε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό το επαρκές δίχτυ ασφαλείας που χτίστηκε λόγω της πανδημίας οδήγησε σε ένα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6% του ΑΕΠ, ή 12 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, εξήγησε, υπάρχει σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού ανά την ΕΕ. «Που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Άρα, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με το 2020» είπε. Και επιπλέον το χρέος έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας. «Άρα η όποια ευελιξία δίδεται πρέπει να αξιοποιηθεί με σύνεση, απαιτείται ψυχραιμία», είπε.

Η στάση της ΕΕ για ενέργεια και άμυνα

Για τις κινήσεις που γίνονται στην ΕΕ είπε πως το πρώτο που απαιτείται ανά την ΕΕ είναι η ενεργειακή επάρκεια. «Γιατί αν μηδενισθεί η παροχή (αερίου από τη Ρωσία), τα στοιχεία του πλήγματος πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές» επισήμανε. Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει μία εργαλειοθήκη ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εξήγησε πως απαγορευόταν έως τώρα η επιδότηση πιο πολύ των πιο ενεργοβόρων επιχειρήσεων, κάτι που τώρα αλλάζει. Η Ελλάδα ζητά να υπάρχει ευρωπαϊκό ταμείο που θα λειτουργήσει με όρους δημοσιονομικής ουδετερότητας για να στηρίξει με αυτό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Για τις αμυντικές δαπάνες είπε πως η Ελλάδα έγκαιρα όχι μόνο προχώρησε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, αλλά και κατέθεσε το αίτημα ειδικού καθεστώτος για τις δαπάνες αυτές. Έκανε γνωστό πως στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ και άλλες χώρες πλέον προχώρησαν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αν λοιπόν προχωρήσει η πρόταση για εξαίρεση των δαπανών από το έλλειμμα/χρέος ή η ειδική τους αντιμετώπιση δημιουργείται για την Ελλάδα σημαντικός χώρος για να χρησιμοποιηθεί. Θύμισε πως τον απρίλιο η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει τις εκτιμήσεις της για τον προϋπολογισμό του 2023. «Εκεί υπάρχουν 2 μέτρα που πρέπει να ενταχθούν (εισφορά αλληλεγγύης που πρέπει να παραμείνει και να επεκταθεί για το δημόσιο και μείωση ασφαλιστικών εισφορών). Έτσι θα πρέπει σε αυτό το περιβάλλον να έχουμε κατά νου πως απαιτείται αυτός ο επιπλέον χώρος των άνω των 2 δις ευρώ, είπε. «Γι αυτό απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση».

Κρίσιμος ο προϋπολογισμός

Για το ΑΕΠ του 2021 είπε πως είχαμε αξιοποιήσει τους πρόδρομους δείκτες που φαίνονται να είναι πολύ θετικοι με την ΕΕ να μιλά για 8,5% ανάκαμψη το 2021. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για ΕΝΦΙΑ, λιπάσματα και κτηνοτρόφους, συνολικά είναι 350 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού του 2022.

«Το κρίσιμο σημείο είναι πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο για να προσδιορίσουμε ακριβώς το διαθέσιμο ύψος και το που θα γίνουν εκταμιεύσεις πόρων» είπε. Εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να «περιμένουμε μερικές εβδομάδες» είπε.

Για την προαναγγελία του κ. Γεωργιάδη περί αύξηση δόσεων στην Επιστρεπτέα είπε «δεν έχω να προσθέσω κάτι. Δεν έχω να καλλιεργήσω προσδοκίες πρόσθετες αλλά δεν είναι κάτι που θα συνεκριμήσουμε τις επόμενες εβδομάδες» είπε.

Επισήμανε πως γίνεται πιο επιτακτική ανάγκη της επιπλέον επιτάχυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης γι αυτό και εντάχθηκαν προ ημερών πιο πολλές στρατηγικές επενδύσεις είπε. «Όπως και υλοποιείται το μεταρρυθμιστικό έργο για να «χτίσουμε πιο ισχυρά υποστυλώματα στην ελληνική οικονομία».

Από την κρίση η ανάπτυξη φαίνεται να επηρεάζεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, επανέλαβε. Τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις τιμές στα σιτηρά και σε κάποια μέταλλα. Εκτίμησε πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα όλο το 2022 ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υπερβεί το 5%. Ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τέτοια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της περιόδου. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταικούρας: Επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού κατά 2% και επιβράδυνση ΑΕΠ κατά 1% στην ΕΕ λόγω πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider