Πόλεμος, πληθωρισμός, έσοδα και... η στάση της Ευρώπης θα καθορίσουν τα μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος, πληθωρισμός, έσοδα και... η στάση της Ευρώπης θα καθορίσουν τα μέτρα στήριξης
Εν αναμονή της τροπής που θα λάβει ο πόλεμος αλλά και των αποφάσεων που θα αρχίσουν να λαμβάνονται ανά την ΕΕ η Αθήνα. Στήριξη σε ρεύμα και αέριο και επίδομα οι πρώτες κινήσεις. Στο τραπέζι αλλαγή χρήσης για κοινοτικά κονδύλια, και δικαίωμα παρατάσεων μέτρων στήριξης.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι μέτρα στήριξης θα ληφθούν. Το ζήτημα είναι πως πέραν του πακέτου για ρεύμα αέριο (που είναι εκ των προτέρων βέβαιο πως θα ισχύει για καιρό) και της έκτακτης στήριξης στοχευμένα για ευάλωτους για την οποία δεσμεύτηκε εκ νέου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (), υπάρχει μηδενική ορατότητα και για το ποιες είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν (ανάλογα με την πορεία του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας και όχι μόνο), αλλά και για το ποια θα είναι η στάση της Ευρώπης και πως θα κλιμακωθεί στο οικονομικό πεδίο (σ.σ. αφού και στην έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Τετάρτης το επίκεντρο ήταν ο πόλεμος και οι κυρώσεις).

Οι τριγμοί

Προς το παρόν, τα δύο αυτά εξωγενή μέτωπα παραμένουν λοιπόν στον αέρα. Και έτσι, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, τηρεί στάση αναμονής κάποιων ημερών. Υπολογίζοντας στο μεσοδιάστημα τις άλλες δύο παραμέτρους που μπορεί να ελέγξει (σε ένα βαθμό): την οικονομία και τα κρατικά ταμεία.

Το ΥΠΟΙΚ αποτιμά το πλήγμα της νέας αυτής κρίσης που ήρθε μετά τους περιορισμούς και τις καταστροφές του Ιανουαρίου και προσπαθεί να υπολογίσει πόσο θα επιβραδυνθεί το ΑΕΠ. Ανάλογα και με τα στοιχεία για το «κλείσιμο» του 2021 (που σήμερα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ).

Μεγάλη είναι η αγωνία και για τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, με την πρώτη εικόνα να δείχνει πως κινείται με άνοδο 6,3% σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη. Κάτι που «φωτογραφίζει» άνοδο περί το 7% σε επίπεδο εθνικού δείκτη και θα ανακοινωθεί στις 10 Μαρτίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση παρατηρεί την πορεία των κρατικών εσόδων, τα οποία το Φεβρουάριο - σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες - δεν είχαν κακή εικόνα, δεδομένων των συνθηκών. Δίδοντας ελπίδες για περιθώριο ενός στοχευμένου επιδόματος/στήριξης στους πλέον ευάλωτους.

Ανακοινώσεις μέσα Μαρτίου

Χθες, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και πάλι πως τα μέτρα δεν θα καλύπτουν όλες τις απώλειες. Επίσης σκιαγράφησε και νέα μέτρα που εισέρχονται στο τραπέζι και θα είναι – είπε στοχευμένα, αφήνοντας και τώρα εκτός μία μείωση φόρων στα καύσιμα. Περιλαμβάνουν από σχέδιο για φθηνή στέγαση νέων έως και αναφορά για το πεδίο των φόρων. Όπως είπε, «ο μισθός είναι η μία παράμετρος του διαθέσιμου εισοδήματος» που αποτελεί το επίκεντρο του νέου σχεδιασμού στήριξης και «η άλλη παράμετρος είναι οι φόροι». Προαναγγέλλοντας εξαγγελίες για το νέο μείγμα μέτρων «εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Οι κινήσεις των Βρυξελλών

Ο «χώρος» εξαρτάται και από τις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, μετά τις ασαφείς οδηγίες για στήριξη με προσοχή στο χρέος που θα γίνουν πιο συγκεκριμένε τον Μάιο, δίνουν κι αυτές προτεραιότητα στο πεδίο της «μάχης», περιμένοντας τις εξελίξεις.

Αν δηλαδή η ένταση δεν αποκλιμακωθεί άμεσα, εξηγούν αρμόδιες πηγές, τότε θα διαψευστούν οι ελπίδες για ένα «καλό» σενάριο. Δημιουργώντας, κατά συνέπεια, την ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρεμβάσεις οι οποίες - προς το παρόν - δεν είναι καν στα χαρτιά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Μία πρώτη εικόνα για το βασικό μέτωπο , αυτό της ενέργειας, και για τα μέτρα στήριξης θα φανεί την επόμενη εβδομάδα με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Οι σκέψεις για τα επόμενα βήματα κινούνται στο μοτίβο που ακολουθήθηκε κατά την υγειονομική κρίση του 2020. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, με μία αναδρομολόγηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (όπως συνέβη στο υφιστάμενο) από επενδύσεις σε μέτρα στήριξης, αλλά και με μία χαλάρωση- χρονική παράταση των κρατικών ενισχύσεων. Ως τελευταίο καταφύγιο (γιατί απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες και ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών) είναι η αλλαγή πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider