Πρόεδρος Tesco: Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος Tesco: Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων
Περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τροφίμων έως και 5% την άνοιξη, βλέπει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, Tesco, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση του κόστους ζωής στη χώρα.

Περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τροφίμων έως και 5% την άνοιξη, προβλέπει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, Tesco, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση του κόστους ζωής στη χώρα.

Ο Τζον Άλλαν που προεδρεύει της Tesco από το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg δήλωσε ότι τα χειρότερα από την αύξηση των τιμών των τροφίμων δεν έχουν έρθει ακόμη, προβλέποντας έτσι περαιτέρω πίεση στους πολίτες που ήδη αντιμετωπίζουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας και αυξήσεις φόρων από τον Απρίλιο.

Οι δηλώσεις του Άλαν έχουν «ειδικό βάρος» καθώς η Tesco ελέγχει περίπου το 28% της λιανικής πώλησης τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, και έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο CEO Κεν Μέρφι προειδοποίησε ότι η αλυσίδα αντιμετωπίζει αυξανόμενα κόστη, συμπληρώνοντας πως θα αναλάβει δράση για να το μετριάσει.

Η BoE την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου κατά 7% την άνοιξη, ποσοστό που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, και θα έπρεπε να υποχωρήσει αρκετά για να πετύχει τον στόχο της σε δύο χρόνια.

Η ενέργεια στο επίκεντρο

«Μας προβληματίζει, και είμαι βέβαιος ότι προβληματίζει πολλούς ανθρώπους, ότι οι άνθρωποι μπορεί να πρέπει να δυσκολευτούν να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών τους και της διατροφής των οικογενειών τους», δήλωσε ο Άλαν στο BBC την Κυριακή, προσθέτοντας πως «και αυτή σαφώς δεν είναι μια κατάσταση που κάποιος από εμάς θα πρέπει να ανεχτεί».

Αν και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στην Tesco ήταν μόνο 1% το τελευταίο τρίμηνο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές της πλήττονται από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ώθηση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στέλεχος. Οι τιμές της βενζίνης είναι επίσης απίθανο να μειωθούν πολύ γρήγορα, είπε.

«Πρόβλεψα το περασμένο φθινόπωρο ότι οι τιμές των τροφίμων μέχρι την άνοιξη θα μπορούσαν να αυξηθούν περίπου 5%» ανέφερε ο Άλαν. «Πιστεύω ειλικρινά ότι δεν πρόκειται να είναι κάτι περισσότερο από αυτό, μπορεί να είναι και λίγο λιγότερο. Αλλά φυσικά το 5%, αν ξοδεύετε -όπως ξοδεύουν μερικές από τις λιγότερο εύπορες οικογένειες- το 15% του οικογενειακού σας εισοδήματος, είναι σημαντικό».

Εάν οι εργαζόμενοι δεν λάβουν σημαντική αύξηση στους μισθούς, οι ευρείας βάσης αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των ρούχων και της βενζίνης θα αδειάσουν ακόμα περισσότερο τις τσέπες τους. Η BoE αύξησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο σε μια δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφική πίεση στα νοικοκυριά και στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider