Βουλγαρία: Το κόστος διαβίωσης για τριμελή οικογένεια ανήλθε στα 2.066 λέβα

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλγαρία: Το κόστος διαβίωσης για τριμελή οικογένεια ανήλθε στα 2.066 λέβα
Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δύο ενήλικες και ένα παιδί μικρότερο των 14 ετών στη Βουλγαρία χρειάζονταν καθαρό μηνιαίο εισόδημα 2.066 λέβα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας για το κόστος διαβίωσης του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της χώρας (CITUB). Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε μέσω βιντεοδιάσκεψης η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιολέτα Ιβάνοβα. Όπως δήλωσε, το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατά 181 λέβα το 2021.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λιούμποσλαβ Κοστόφ δήλωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 δεν δίνει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος. Ο ελάχιστος μισθός έχασε την αγοραστική του δύναμη το 2021, αλλά δεν θα καταστεί δυνατό να ανακτηθεί από την 1η Απριλίου με δεδομένες τις νέες προβλέψεις για πληθωρισμό 7,5% και όχι αυτόν (5,6%) που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Κοστόφ, υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας, εάν θα ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν, δήλωσε η Ιβάνοβα.

"Από τον Μάρτιο του 2021, υπολειπόμαστε έναντι του κόστους διαβίωσης και ο ελάχιστος μισθός θα έπρεπε να είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 60 λέβα, όπως είχε προβλεφθεί", δήλωσε ο πρόεδρος του CITUB Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

'Όπως δήλωσε, 500.000 αυτοαπασχολούμενοι που αντιστοιχούν στο 22% όλων των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβαν τον ελάχιστο μισθό. Αυτοί απασχολούνται κυρίως στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, τη μεταποιητική βιομηχανία, τις κατασκευές, τη βιομηχανία της φιλοξενίας, τις επισκευές αυτοκινήτων, το εμπόριο και είναι εκτός του δημόσιου τομέα.

Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο ελάχιστο μισθό. Το CITUB προβλέπει ότι το 2022 ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία θα ανέλθει στα 1.734 λέβα, είπε ο Ντιμιτρόφ, και την 1η Ιουλίου 2022 ο ελάχιστος μισθός θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στα 760 λέβα και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 100 λέβα από το 2023.

Ο Λιούμποσλαβ Ιβάνοφ παρουσίασε το ωριαίο κόστος εργασίας. Με 6,5 ευρώ την ώρα, η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας. Ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία υπολείπεται πολύ έναντι του μέσου επιπέδου της ΕΕ. Ο Βούλγαρος εργάτης έχει τη μισή παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά λαμβάνει τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερα.

Το CITUB ζητεί αφορολόγητο ελάχιστο ίσο με τον ελάχιστο μισθό και αύξηση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα κατά 10%.

Ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι τιμές της ενέργειας προκαλούν σοβαρή ανησυχία και ότι το CITUB θα ζητήσει ανακατανομή και αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 650 εκατομμύρια λέβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλγαρία: Αντικαταστάθηκε όλο το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου Bulgargaz