Σε τεντωμένο σκοινί η εστίαση – Γιατί κλείνουν τα μουσικά μεζεδοπωλεία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τεντωμένο σκοινί η εστίαση – Γιατί κλείνουν τα μουσικά μεζεδοπωλεία
Ξεπερνά το 50% η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης της Αττικής. Μηδενική η επισκεψιμότητα τις καθημερινές. SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Τα χρέη συσσωρεύονται και οι υποχρεώσεις δύσκολα βγαίνουν. «Θηλιά» το ενεργειακό κόστος.

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, στη σκιά της νέας παράτασης των περιοριστικών μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού ως τα τέλη Ιανουαρίου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που εκφράζουν φόβους για νέα παράταση των περιορισμών και τον Φεβρουάριο, καθώς τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της πανδημίας παραμένουν ακόμη εξαιρετικά ανησυχητικά.

«Τα προβλήματα της εστίασης παραμένουν, όσο τα κρούσματα κορονοϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.

Γιατί δεν ανοίγουν τα μουσικά μεζεδοπωλεία

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια κατηγορία επιχειρήσεων που ανήκει στον κλάδο της εστίασης και έχει επιλέξει να μην ανοίξει καθόλου το υφιστάμενο διάστημα.

«Τα μουσικά μεζεδοπωλεία έχουν στηρίξει τη λειτουργία τους στην παροχή φαγητού με συνοδεία μουσικής. Από τη στιγμή που η μουσική έχει απαγορευτεί, είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που θεωρούν άσκοπο να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Τα κρατούν κλειστά, προσδοκώντας σε άρση των περιοριστικών μέτρων», εξηγεί ο κ. Δαβερώνης, αποκαλύπτοντας πως στην Αττική τα μουσικά μεζεδοπωλεία αντιστοιχούν κοντά στο 10% του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μηδενική κίνηση τις καθημερινές σε καφετέριες και εστιατόρια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης έχει φτάσει στο 50-60% μεσοσταθμικά στην πρωτεύουσα, με τους επαγγελματίες του χώρου να αισθάνονται ανήμποροι να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους στην καρδιά του χειμώνα. Τις καθημερινές, η επισκεψιμότητα στις καφετέριες και εστιατόρια είναι σχεδόν μηδενική, με τα καταστήματα και τους ανθρώπους τους να βρίσκονται κοντά στο «μαρασμό», ενώ τα σαββατοκύριακα, υπάρχει μια κινητικότητα κυρίως στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την ελληνική αγορά, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, δημιουργούν, άλλωστε, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ικανό να κρατήσει μακριά τον κόσμο από τα καταστήματα της εστίασης…

Τον επόμενο μήνα θα κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις

«Οι επιχειρηματίες της εστίασης προσπαθούν να καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν έσοδα. Τα προβλήματά μας θα μεγαλώνουν, όσο θα αυξάνονται τα συσσωρευμένα χρέη», υποστηρίζει ο κ. Δαβερώνης και προειδοποιεί πως «τον επόμενο μήνα οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανοίξουν γιατί δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα». «Πώς θα πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος, χωρίς πελάτες και επομένως χωρίς έσοδα;», διερωτάται.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, υποστήριξε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχει χάσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι, σωρευτικά, από το 2019 μέχρι και σήμερα, ο κλάδος της εστίασης έχει χάσει 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να πλήττεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξή του από την Πολιτεία.

Νέο «Εξοικονομώ» ύψους 450 εκατ. ευρώ για την εστίαση

Πρόσφατα και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με από τους προέδρους 40 και πλέον Επιμελητηρίων όλης της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της εστίασης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ψηφιακές επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ό,τι ανακοινώνει η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ανακοινώσεις όμως έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τον Νοέμβριο και πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, λίγο πριν τα τέλη Ιανουαρίου», σχολίασε στο insider.gr o κ. Δαβερώνης.

Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην εστίαση

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και υπό το βάρος της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η μετάλλαξη «Όμικρον» η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του κλάδου της εστίασης. Τα νέα μέτρα – που τέθηκαν σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2021 και στα μέσα της εβδομάδας πήραν παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 – προβλέπουν:

  • Τα καταστήματα της εστίασης λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα
  • Η μουσική απαγορεύεται στην εστίαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς της Covid-19
  • Δεν επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, αλλά μόνο καθήμενοι
  • Στα τραπέζια επιτρέπονται έως έξι άτομα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο τραπέζι η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider