Ενίσχυση 42 ευρώ στο ρεύμα για όλες τις κύριες κατοικίες και επιδότηση στο αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενίσχυση 42 ευρώ στο ρεύμα για όλες τις κύριες κατοικίες και επιδότηση στο αέριο
Κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος στα νοικοκυριά, απορροφώντας το 80% της αύξησης με 160 €/MWh για τις πρώτες 150 KWh και το 60% της αύξησης με 120 €/MWh για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh. Απορρόφηση του 50% των αυξήσεων στο ρεύμα για όλες τις επιχειρήσεις και επιδότηση 30 €/MWh στο αέριο.

Στην εξειδίκευση των μέτρων προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, προχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει την μετακύληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, όσον αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών στις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Πρόκειται για περίπου 4,1 εκατ. παροχές.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Έτσι, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh, ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh.

Επομένως, η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης. Κατά συνέπεια, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο ρεύμα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς καταναλωτές αερίου, επεκτείνεται η επιδότηση από την Κυβέρνηση σε όλες τις εταιρείες και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

«Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider