Ουίλιαμς (Fed): Θετικό γεγονός για την οικονομία των ΗΠΑ η αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουίλιαμς (Fed): Θετικό γεγονός για την οικονομία των ΗΠΑ η αύξηση των επιτοκίων
Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed το επόμενο έτος θα σήμαινε ότι η κεντρική τράπεζα αξιολογεί θετικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς.

Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed το επόμενο έτος θα σήμαινε ότι η κεντρική τράπεζα αξιολογεί θετικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς.

«Πηγαίνω στην επόμενη χρονιά νιώθοντας πως η βασική προοπτική είναι πολύ καλή. Επομένως, η ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων θα ήταν σημάδι θετικής εξέλιξης όσον αφορά το πού βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο», δήλωσε ο Ουίλιαμς.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι βλέπουμε πραγματικά ισχυρές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας. Βλέπετε πως το ποσοστό ανεργίας μειώνεται γρήγορα», πρόσθεσε ο Ουίλιαμς.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου η Fed ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι βλέπει έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Η Fed μείωσε τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος των προσπαθειών της να στηρίξει την οικονομία κατά την έναρξη της πανδημίας. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα κάνει μια επιθετική στροφή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα επιτόκια έρχονται κατά τη διάρκεια αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή — ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές όλων των προϊόντων, από αυτοκίνητα μέχρι τρόφιμα και ενοικίαση — αυξήθηκε κατά 6,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Αυτό σηματοδοτεί την ταχύτερη επιτάχυνσή του από το 1982. Ο δείκτης τιμών παραγωγού — άλλο ένα μέτρο μέτρησης πληθωρισμού που παρακολουθεί τις τιμές χονδρικής — αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 9,6%, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί.

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στον πληθωρισμό. είναι προφανώς πολύ ψηλά αυτή τη στιγμή», είπε ο Ουίλιαμς. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% του μακροπρόθεσμου στόχου μας».

Ωστόσο, ο Ουίλιαμς σημείωσε ότι η Fed δεν χρειάζεται να επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της για να μετριάσει την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ομόλογα 60 δισ. δολαρίων τον μήνα από τον Ιανουάριο. Αυτό είναι το μισό από αυτό που αγόραζε πριν από τον Νοέμβριο. Βάζει επίσης τη Fed σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μέχρι τον Μάρτιο.

«Δεν βλέπω ότι υπάρχει πραγματικό όφελος να προσπαθήσουμε να το επιταχύνουμε περαιτέρω», είπε ο Ουίλιαμς. «Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα με τρόπο που έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά, με πολύ προσεκτική επικοινωνία… χωρίς να δημιουργείται αναστάτωση στις αγορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider