Οικονομία | Διεθνή
17-12-2021 | 09:35

Ευρώπη: Βουτιά 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων -Ιστορικό χαμηλό για τον μήνα Νοέμβριο

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρώπη: Βουτιά 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων -Ιστορικό χαμηλό για τον μήνα Νοέμβριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με τις ταξινομήσεις να διαμορφώνονται σε ιστορικό χαμηλό για τον μήνα Νοέμβριο αντικατοπτρίζοντας το πόσο αργά η βιομηχανία απεγκλωβίζεται από τα βάθη της κρίσης στην αλυσίδα προσφοράς.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν 17% στις 864.119, στη χειρότερη επίδοση για τον μήνα από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1993. Στο 11μηνο οι ταξινομήσεις έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι παραδόσεις βελτιώθηκαν τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ η ετήσια μείωση ήταν πιο ήπια σε σχέση με αυτή των προηγούμενων τεσσάρων μηνών. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη των αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen, που έχουν προβλέψει κάποια βελτίωση στις προμήθειες ημιαγωγών κατά το τέταρτο τρίμηνο.

«Δεδομένου ότι η δυνάμει ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες επιπτώσεις που να συνδέονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον, παραμένουμε προσεκτικοί», έγραψε σε report, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Tom Narayan, αναλυτής αγοράς αυτοκινήτων στην RBC Capital Markets.

Οι ταξινομήσεις  αναμένεται να βελτιωθούν το πρώτο τρίμηνο καθώς μειώνονται οι περιορισμοί στην προσφορά, εκτίμησε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Michael Dean. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία συνέχισαν να επιταχύνονται καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες κυνηγούν τους στόχους χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έγραψε.

Αυτό ισχύει για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων της Ευρώπης, η οποία κατέγραψε πτώση 32% στις συνολικές πωλήσεις αλλά άλμα 25% στις παραδόσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτροκίνητων στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε 20% και 19%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.