Οικονομία | Διεθνή
14-12-2021 | 14:25

Swiss Re: Το 2021 μια από τις χρονιές με το μεγαλύτερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες

Newsroom
Μοιράσου το
Swiss Re: Το 2021 μια από τις χρονιές με το μεγαλύτερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο κυκλώνας Άιντα και η χειμερινή καταιγίδα Γιούρι που έφερε κύμα ψύχους έως το Τέξας είχαν ως αποτέλεσμα το 2021 να αποτελεί μια από τις χρονιές με το μεγαλύτερο κόστος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ασφαλιστικές εταιρίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Swiss Re.

Η ελβετική αντασφαλιστική προειδοποίησε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες ζημίες καθώς οι πληθυσμοί και η βιομηχανία είναι αντιμέτωποι με την προοπτική ολοένα και σοβαρότερων καιρικών γεγονότων εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2021 ανήλθε στα 250 δισεκ. δολάρια (221 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Swiss Re που ανακοινώθηκε σήμερα, αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το 2020.

Ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές εταιρίες ανήλθε στα 105 δισεκ. δολάρια φέτος, μια αύξηση κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το τέταρτο υψηλότερο ποσό από τότε που η Swiss Re άρχισε να τηρεί τα σχετικά αρχεία το 1970.

«Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές πιθανόν να συνεχίζουν να αυξάνονται περισσότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ δεδομένης της αύξησης στον πλούτο, στην αστικοποίηση και την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η Swiss Re σε ανακοίνωση με την ετήσιο απολογισμό της, αναφερόμενη στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή συνεχίζουν να αγνοούνται εξαιτίας των φετινών φυσικών καταστροφών, ανέφερε η Swiss Re.

Οι ασφαλισμένες ζημίες από τον κυκλώνα Άιντα, που προκάλεσε καταστροφές από τη Νέα Ορλεάνη έως τη Νέα Υόρκη, ανήλθαν στα 30-32 δισεκ. δολάρια, ενώ από τη χειμερινή καταιγίδα Γιούρι, που έπληξε κυρίως το Τέξας, 15 δισεκ. δολάρια.

Οι ασφαλισμένες ζημίες από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες έφθασαν τα 13 δισεκ. δολάρια.

Πολλά από τα γεγονότα του 2021 έγιναν εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε επιστήμονες, που προσθέτουν ότι αναμένονται περισσότερα --και χειρότερα-- καθώς η ατμόσφαιρα της Γης συνεχίζει να θερμαίνεται κατά την επόμενη δεκαετία και πέραν αυτής.

Η χρονιά με τις μεγαλύτερες ζημιές που έχει καταγραφεί ήταν το 2017, με τους κυκλώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία. Ακολουθεί το 2011, όταν ισχυροί σεισμοί έπληξαν την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία και το 2005 όταν ο κυκλώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Swiss Re: O τυφώνας Ida θα κοστίσει στις ασφαλιστικές έως και 30 δισ. δολάρια