DBRS: Πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 7,7% η πρόβλεψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 7,7% η πρόβλεψη
Στο 7,7% τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 η DBRS, αναβαθμίζοντας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου. 

Στο 7,7% τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 η DBRS, αναβαθμίζοντας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2022 κατά 0,6 μονάδες, στο 4,4%. Για το 2023, η οικονομία ανάμενεται να «τρέξει» με ρυθμό 3,1%.

Ξεχωριστά η DBRS προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 15,8% φέτος και θα συρρικνωθεί στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023.

Στην έκθεσή του για τις χώρες που αξιολογεί, ο οίκος εκτιμά ότι οι εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και ειδικότερα γύρω από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και τους επακόλουθους περιορισμούς, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις σε ορισμένες περιοχές, θα επιδεινώσουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές τους προσεχείς μήνες. Αναμένει, παρολαυτά, ότι το βασικό του σενάριο θα συνεχίσει να στηρίζεται στη συνεχιζόμενη, σταδιακή ανάκαμψη.

Οι προβλέψεις της DBRS για την οικονομία φέτος (σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) υποβαθμίστηκαν στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου πλέον ανάμενεται ανάπτυξη 1,1% μετά τα χειρότερα των αναμενόμενων προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου αλλά και στην περίπτωση των Γερμανίας, ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς.

Ο οίκος προχώρησε σε μεγάλη αναβάθμιση για την οικονομία της Ιρλανδίας -στο 14,8%, από 6,7% προηγουμένως- επικαλούμενος την ισχυρή αύξηση των καθαρών εξαγωγών από τις πολυεθνικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider