Σήμερα τα μάτια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα τα μάτια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής παρουσιάζεται σήμερα στη Bundestag και συμβαδίζει με τις «ζυμώσεις» για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που ήδη γίνονται στις Βρυξέλλες.

Σήμερα ο Όλαφ Σόλτς παρουσιάζει στο Βερολίνο στη γερμανική Βουλή τη νέα τρικομματική κυβέρνησή του. Και το νήμα που συνδέει αυτή τη συνεδρίαση με εκείνη του Eurogroup στις Βρυξέλλες αφορά το πώς αυτή η κυβέρνηση θα «μιλήσει», άμεσα ή έμμεσα, για το μεγάλο ζήτημα της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ήτοι της αναμόρφωσης του ορίου «νομιμότητας» του δημόσιου χρέους στις οικονομίες της Ευρωζώνης που σήμερα τυπικά είναι 60% του ΑΕΠ, αλλά ωριμάζει η μετακίνησή του στο 100% του ΑΕΠ.

Ο κ. Όλαφ Σόλτς προεκλογικά, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική συμπόρευσή του με τη Μέρκελ, είχε πάρει θέση σύμφωνα με την οποία το Σύμφωνο Σταθερότητας διαθέτει αρκετή ελαστικότητα και δεν χρειάζεται αλλαγές.

Η συνέχεια και ειδικά οι συνέργειες μεταξύ του SPD και των Πρασίνων έχουν επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα. Και το έχουν συνδέσει με τις ανάγκες χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν (ΕΚΤ) και θα πρέπει να στηριχθούν για να προχωρήσουν.

Από τη στιγμή που στη λογική αυτή μπήκε έμμεσα και η ΕΚΤ, όλοι περιμένουν τη... συνέχεια, καθώς οι «σκληροί» Φιλελεύθεροι και ο κ. Λίντνερ αναλαμβάνουν το ΥΠΟΙΚ. Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της κυβέρνησης και του πλαισίου της κυβερνητικής πλατφόρμας, όπου θα πρέπει να καθαριστούν τα όρια αυτής της προσαρμογής που αφορά στη δυνατότητα χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης, η οποία θα αφήσει το σημάδι της πάνω στο χρέος δηλαδή στο Σύμφωνο Σταθερότητας...

Στις Βρυξέλλες η σημερινή συνεδρίαση θα συνεχίσει να «ζυμώνει» το πως και πότε η συζήτηση αυτή θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο συγκεκριμένη, αλλά έτσι κι αλλιώς όλοι γνωρίζουν ότι η μοναδική αλλαγή που είναι στο τραπέζι αφορά τη μετακίνηση του ορίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ.

Η διαφορά είναι σημαντική καθώς πέραν της κατακόρυφης αύξησης του δημόσιου χρέους μέσα στην πανδημία στην πλειονότητα των χωρών μελών, η μετακίνηση της «νόμιμης» βάσης στο 100% του ΑΕΠ (ήδη σε επίπεδο ΑΕΠ Ευρωζώνης είναι στο 99% περίπου), θα αλλάξει τη βάση αξιολόγησης από την πλευρά των Οίκων Αξιολόγησης και θα δημιουργήσει νέα δημοσιονομικά περιθώρια στις χώρες μέλη, στα οποία μπορεί να στηριχθεί η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης πέρα από την χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης...

Θα αποτελέσει ο κ. Λίντνερ ανάχωμα που θα επιβραδύνει μία τέτοια εξέλιξη; Αυτό αναμένεται να φανεί σήμερα στη συνεδρίαση της Βουλής στο Βερολίνο, αλλά και στο πως θα αντιμετωπιστεί η πρόταση της Κομισιόν στο Eurogroup, για συνέχιση των πολιτικών δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών μέσα στο 2022, τουλάχιστον για όσο διατηρείται η πίεση από την πανδημία. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΔΝΤ που θα συμμετέχει στη συνεδρίαση αυτή του Eurogroup συμπλέει στις εκτιμήσεις αυτές της Κομισιόν και αυτό θα καταγράφεται στην τοποθέτησή του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Τα μηνύματα όμως αναμένεται να έρθουν από το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider